Tragikus szén-monoxid-mérgezés Tüskeváron

2008.04.14. 19:23
Három kisgyermek halt meg Tüskeváron, ahol az egyik lakásban kigyulladt a függöny és egy tollpárna. Az anya öt percre ment át a szomszédba.

Másfél órás orvosi segítségnyújtás és küzdelem ellenére mindhárom gyermek életét vesztette a Veszprém megyei Tüskevár községben egy lakástűz miatt keletkezett szén-monoxid-mérgezésben - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A két kisfiú és egy kislány (egy-, két- és háromévesek) a szobában nagy valószínűséggel gyufával játszottak, míg az anya néhány percre átment a szomszédba.

Az ötször hatméteres alapterületű szobában meggyulladt a függöny, lángra kaptak a pelenkák és párnák, s füstmérgezésben a három kisgyermek meghalt.

A helyszínre két mentőhelikoptert és több rohamkocsit is riasztottak, de mindhárom gyermeknek leállt a szíve és a másfél órás küzdelem és többszöri újraélesztés ellenére életüket nem sikerült megmenteni.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, a tűzoltókat is riasztották a helyszínre, de mire kivonultak, a tüzet már megfékezték.

A gyermekek édesanyját sokkos állapotban szállították az ajkai kórházba. Az apa a tragédia időszakában Ajkán, a munkahelyén dolgozott, a rendőrök értesítették, jelenleg az ajkai rendőrkapitányságon tartózkodik.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta: függetlenül attól, hogy roma vagy nem roma gyermekek estek áldozatul a balesetnek, minden segítséget megadnak a szülőknek a jövőre vonatkozóan.

Kolompár Orbán közölte, kedden Kozák Jánossal, a Veszprém Megyei Cigány Érdekvédelmi Szövetség elnökével közösen felkeresik a szülőket, és részvétük kifejezése mellett anyagi segítséget adnak a temetéshez, vagy más egyéb kiadásukhoz. A roma politikus azt mondta: "a bajban nemzetiségtől függetlenül össze kell fognia az embereknek, a társadalomnak, és megmutatni, hogy felebaráti szeretettel és szolidaritással tudunk és akarunk segíteni embertársainkon".