Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Egytonnás kokainfogás Hondurasban

2004.01.12. 07:34
Több mint egy tonna kokaint szállított az a kétmotoros kisrepülő, amelyet La Ceiba városnál leszállásra kényszerített a hondurasi légierő. Az Egyesült Államokban bejegyzett repülő Kolumbiából érkezett és az Egyesült Államokba tartott. A fedélzeten tartózkodó két személy elmenekült a rendőrök megérkezése előtt - közölte Oscar Alvarez hondurasi közbiztonsági miniszter vasárnap.
A közép-amerikai országban ez volt az első jelentős drogfogás. Tavaly az egész évben 6 tonna kokaint és 18 kilogramm heroint foglaltak le.

Nevük elhallgatását kérő hondurasi tisztségviselők elmondták, hogy az országban igen nehéz a kábítószer-csempészés elleni küzdelem, mert a drogkereskedőknek minden jel szerint beépített embereik vannak a közbiztonsági minisztériumban, a főügyészségen és az igazságügyi hatóságokon.

Néhány órával a repülős eset előtt két rendőrt gyilkoltak meg egy közismert hondurasi kábítószer-kereskedő, Adán Montes Bobadilla ellen indított hajszában.

A drogbárót tavaly börtönbe küldték kábítószer-kereskedésért, de egy bíró az elítélt "rossz egészségi állapota miatt" elrendelte a börtön felváltását házi őrizettel. Montes megszökött, ami a két rendőr életébe került.