Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Őrizetben a szén-monoxid mérgezésért felelős szerelő

2004.04.02. 12:16
A csütörtöki budapesti gázmérgezés áldozatainak halálát az okozta, hogy a gyanúsított a gázbojlert a kéménybe nem kötötte be, ezért a működés közben keletkezett égéstermékek a lakásba áramlottak. A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást az 58 éves budapesti lakos ellen.
Holtan találtak április 1-jén egy pesterzsébeti családi házban egy 36 éves vécsi, egy 25 éves, egy 36 éves és egy 32 éves füzesgyarmati férfit. Feltehetően szénmonoxid mérgezés következtében haltak meg. Az elsődleges adatok nem utaltak bűncselekményre, ezért először államigazgatási eljárás keretében indult a vizsgálat.

A Kossuth Lajos utcai házban azonban a nyomozók találtak egy papírt, amire egy vízvezetékszerelő neve és telefonszáma volt felírva - áll a rendőrség pénteki közleményében. A rendőrök felhívták, és találkozót beszéltek meg a szerelővel, akiről kiderült, egy nappal korábban ő szerelte be a fiatalembereknél a gázkonvektort. A férfit gyanúsítottként kihallgatták, és elmondta, hogy egy vendéglátóhelyen ismerkedett meg a négy férfivel, akik megkérték, hogy az általuk beszerzett gázbojlert szerelje be.

Március 30-án elment a családi házba, elvégezte a szerelést, azonban a berendezés nem megfelelően működött, ezért leszedte. Másnap ismét visszament, megpróbálta a vízmelegítő hibáját kijavítani, ami ismét nem sikerült tökéletesen, ennek ellenére a készüléket üzembe helyezte. Az áldozatok halálát az okozta, hogy a gyanúsított a gázkészülékett a kéménybe nem kötötte be, ezért a működés közben keletkezett égéstermékek a lakásba áramlottak.

Az őrizetbe vett vízvezetékszerelővel szemben a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztály Életvédelmi Osztálya folytatja. A kettőnél több ember halálát okozó, gondatlanságból, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége" miatt kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetés várhat a gyanúsítottra.