Konrád
8 °C
26 °C

Több száz milliós csalásért felfüggesztett börtön

2004.06.04. 08:04
Az ügyész elmulasztott fellebbezni, így egy tizenkét év szabadságvesztéssel is sújtható ügy vádlottjai mindössze két év felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, értesült a Népszabadság. Czigler László és feleségét csalással, hűtlen kezeléssel és csődbűntettel vádolták. Az ügyészt nem vonják felelősségre.
A másodfokon eljáró bíró is meglepőnek találta, hogy két év felfüggesztett börtönnel megúszható egy több száz milliós csalás, hűtlen kezelés és csődbűntett, írja a Népszabadság.

A több száz milliós csalás

Czigler László és felesége milliókat vett fel a Módi Rt. nem létező külképviseleti tevékenységére, illetve el nem készült tanulmányok után; a dolgozóktól levont tb-járulékot nem fizették be, és megkísérelték jogellenesen visszaigényelni az áfát.

A cégbíróságok kilencvenes évek elején tapasztalt lassúságát kihasználva, tényleges tevékenységet nem végző cégeket hoztak létre. A csődbüntetett pedig azzal valósították meg, hogy az rt. fizetésképtelensége után a hitelezők elől kimentették a cég vagyonát. Áron alul adták el a cég értékes ingatlanait, így a Módi Rt. sok száz milliós vagyona "érdekeltségi körükbe" került, írja a Népszabadság.

Szakmailag hibásnak találhatják

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön részben módosította az elsőfokú ítélet minősítéseit, de a kiszabott büntetéseket helybenhagyta. Nehrer szóbeli indoklásában megjegyezte: ügyészi fellebbezés hiányában nincs lehetőség súlyosbításra, holott az elsőfokú ítélet "kirívóan enyhe".

Az ilyen ügyekben halmazati büntetésként 12 éves szabadságvesztés is kiszabható, mi több, az ítélőtábla szerint törvényes indoka sem volt a minimálisan megállapított két-két éves szabadságvesztés büntetés felfüggesztésének. A Népszabadság ügyészségi forrásai szerint elvileg elképzelhető, hogy a fellebbezést elmulasztó ügyész döntését felettesei szakmailag hibásnak találják, ám ez aligha ad okot arra, hogy kezdeményezzék a felelősségre vonását.