Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Gyerekeket molesztált a kórusvezető

2007.04.26. 19:43
Két és fél éves börtönbüntetésre, valamint pénzbírság fizetésére ítélték azt a 61 éves kórusvezetőt, aki 1985 és 1990 között három gyereket zaklatott. Az anglikán püspöknél már 90-ben tettek feljelentést a szülők, azonban a rendőrség nem értesítették, így a kórusvezető még 16 évig tanított kisfiúkat. Nagy-Britanniában a törvények azóta megváltoztak, ma az egyháznak kötelessége lenne a rendőrséghez fordulni.

Szexuális zaklatás miatt börtönbüntetésre ítéltek egy korábban kórusvezetőként dolgozó férfit Nagy-Britanniában. Az esetek 1985 és 1990 között történtek, ezeket már 1990-ben jeleztek az anglikán egyház illetékes püspökének, a férfi mégis további 16 éven keresztül dolgozhatott kisfiúkkal.

Peter Halliday az winchesteri bíróság előtt elismerte, hogy három gyermeket zaklatott 1985 és 1990 között. A 61 éves, egykori fiúkórus karnagyot két és fél éves börtönbüntetésre ítélték, és fejenként 2000 font, azaz mintegy 720 ezer forint kártérítést is köteles fizetni az áldozatoknak.

Csak az egyház tudott róla

A molesztáló karnagyot az egyik gyermek szülei már 1990-ben feljelentették az illetékes anglikán püspöknél, de az ügy nem jutott el a rendőrségig. A vonatkozó jogi szabályozás nem sokkal ezután megváltozott és az új törvény értelmében kötelező jelenteni a rendőrségnek minden gyermekek ellen elkövetett nemi erőszakoskodással kapcsolatos vádat.

A férfi elvesztette munkáját, és az egyház utasította, hogy soha többet ne dolgozzon kisfiúkkal. Halliday azonban a következő 16 évben rendszeresen részt vett kórusénekes kisfiúk számára kötelező zenetanfolyamokon a Royal School of Church Music, a vezető brit egyházzenei iskola szervezésében. Az intézmény vezetése közölte, hogy csak akkor szereztek tudomást a Halliday elleni vádakról, amikor tavaly végül letartóztatták.

Megváltoztak a szabályok

David Wilcox, az 1990-ben a karnagy ügyében eljáró püspök a BBC brit közszolgálati rádiónak elmondta, az egyház "a család és az összes érintett, tehát nemcsak az egyház érdekeit szem előtt tartva cselekedett." A püspök szerint "az egyház határozott intézkedéseket hozott, nem próbálta elpalástolni az ügyet". Wilcox hozzátette, hogy az ilyen esetekre vonatkozó szabályok azóta megváltoztak.

Pearl Luxon, az anglikán egyház tanácsadója szerint a gyakorlat időközben megváltozott és most már minden ilyen esetet jelentenek a rendőrségnek. "Nagyon szigorú rendszabályokat léptettünk érvénybe" - mondta Luxon a BBC-nek, és hangsúlyozta: "semmi nem utal arra, hogy nagy, vagy jelentős számban fordult volna elő ilyesmi."