Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tizenöt év a vépi darabolós gyilkosnak

2003.10.07. 13:39
Első fokon ítéletet hozott a Vas Megyei Bíróság annak a férfinak ügyében, aki a múlt év végén Vép községben brutális kegyetlenséggel megölte, majd feldarabolta lakótársát. Az ítélet indoklásánál elhangzott: a bíróság kiszabhatott volna akár életfogytiglant is.
Tizenöt év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte első fokon, nem jogerősen a Vas Megyei Bíróság kedden azt a férfit, aki tavaly december 17-én a Vas megyei Vép községben brutális kegyetlenséggel megölte, majd feldarabolta lakótársát.

"A két férfi összeszólalkozott, dulakodtak, ennek hevében a vádlott egy kalapáccsal tarkótájékon ütötte a sértettet, majd a már eszméletlen férfi fejére még legalább hét, a szakértők szerint egyenként is halálos erejű ütést mért" - ismertette a tényállást a bíró. Az ítélet indoklása szerint a különös kegyetlenséget alátámasztja, hogy a már védekezésre képtelen sértettet tovább ütötte a vádlott. A bíróság nem fogadta el a védelem érvelését, mely szerint már az első ütés halálos volt, ezért a sértett "nem szenvedett". Nem fogadta el a bíróság azt a védekezést sem, mely szerint a sértett megtámadta őt, ezért csupán védekezett.

A bíró elmondta: miután a vádlott több napig a sértett családi házában rejtegette a holttestet, annak eltűntetése mellett döntött. "Szakács végzettsége alapján szerzett anatómiai ismereteit felhasználva, a ház fürdőszobájában feldarabolta a testet, a maradványokat festékes kannába tette, majd két egymást követő éjszakán kerékpárral a község határában lévő Borza-patakhoz szállította és szétszórta" - közölte. A férfi abban bízott, hogy az erdő állatai majd eltűntetik a nyomokat, de vadászok felfedezték a maradványokat, a holttest azonosítása után pedig sikerült elfogni a tettest, aki a rendőrségen beismerő vallomást tett.

A nem jogerős ítélet kiszabásánál a bíróság figyelembe vette, hogy a vádlott egészségi állapotából és személyiségéből eredően enyhe fokban korlátozva volt tette következményeinek felismerésében, de a bíróság szerint ez a korlátozottság nem volt olyan fokú, hogy kizárná a büntethetőséget. Az ítélet indoklásakor elhangzott: a bíróságnak joga lett volna akár az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabására is, de ezt az enyhítő körülmények miatt, figyelembe véve a beismerő vallomást, nem tartotta szükségesnek.

A bíróság a vádlott alkoholfüggősége miatt elrendelte kényszergyógykezelését, tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és 1 millió 467 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. A bíróság a büntetőeljárás befejezéséig - elutasítva a férfi szabadlábra helyezés iránti kérelmét - fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője a minősítés megváltoztatása és enyhítés végett fellebbezett. Az ügyet a Pécsi Ítélőtábla tárgyalja másodfokon.