Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Delfinek és oroszlánfókák védenek egy tengeri bázist

2007.02.13. 18:42
A harminc emlőst arra képzik ki, hogy különleges, hosszú kötélre erősített pántokat vigyenek a szájukban, és ha ellenséges úszót találnak, a lába köré tekerjék, a delfineket a víz alatti aknák felderítésére is beidomították.

Delfineket és oroszlánfókákat vetne be a terrorizmus elleni harcban az amerikai haditengerészet. A newsmax hírportál szerint több tucat delfint és oroszlánfókát képeztek ki a víz alatt támadó ellenség felderítésére. A tengeri emlősöknek az észak-nyugati Washington államban található Kitsap-Bangor tengeri bázis körül kell majd járőrözniük.


Palackorrú delfin tréning közben Forrás: Komo-TV

A haditengerészet közlése szerint a tengeralattjáróknak, hadihajóknak és különféle laboratóriumoknak otthont adó támaszpont különösen vonzó célpont lehet "terrorista úszók és búvárok" számára. A haditengerészet vezetése több biztonsági tervet is megvizsgált, de a leghatékonyabbnak az tűnik, hogy kaliforniai oroszlánfókákból és atlanti-óceáni palackorrú delfinekből álló 30 példányos állatkülönítményt küldenek Kitsap-Bangor védelmére. Az állatok San Diegóból utaznának északra. A mexikói határhoz közel fekvő támaszponton a haditengerészet külön programban foglalkozik a tengeri emlősök "képzésével".

Különleges küldetés

"Ezek az állatok képesek végrehajtani ezeket a különleges küldetéseket" - nyilatkozott Tom LaPuzza, a haditengerészeti emlősprogram szóvivője. LaPuzza rámutatott, hogy a delfineknek egyedülálló képességük van úszók és búvárok megtalálására. A delfineket a víz alatti aknák felderítésére is beidomították. Járőrözési céllal legutóbb San Diegóban használták fel az értelmes állatokat az 1996-os republikánus nemzeti konvenció idején.

A kaliforniai oroszlánfókák - amelyek a legújabb kutatások szerint a világ legokosabb állatai közé tartoznak - képesek arra, hogy különleges, hosszú kötélre erősített pántokat vigyenek a szájukban, és ha ellenséges úszót találnak, a lába köré tekerjék. Az amerikai haditengerészet az 1960-as évek óta foglalkozik tengeri emlősök idomításával, jelenleg mintegy 100 delfint és oroszlánfókát "foglalkoztat", legtöbbjüket San Diegóban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!