Sára, Márió
2 °C
6 °C

Trópusi vihar pusztított a Kanári-szigeteken

MTI
2005.11.29. 13:24
A Delta trópusi vihar sebessége időnként elérte a 120 kilométer/órát, villanypóznákat, fákat és közlekedési táblákat csavart ki. Az embereket felszólították, hogy lehetőleg ne menjenek munkába, és a házukat se hagyják el - jelentette az MTI. A hét szigetnek órákon át nem volt kapcsolata a külvilággal, miután sok repülő- és kompjáratot töröltek.

A Kanári-szigetek térségében pusztított a Delta tópusi vihar kedden. Az orkánerejű széllökések sebessége időnként elérte a 120 kilométer/órát, villanypóznákat, fákat és közlekedési táblákat csavart ki. Számos utat földcsuszamlások és áradások tettek járhatatlanná. A Kanári-szigeteken a hatóságok keddi bejelentés szerint mintegy 300 ezer háztartás maradt áram és telefon nélkül. A szigetcsoporton sok helyen teljesen összeomlott a mobiltelefon-hálózat. Az embereket felszólították, hogy lehetőleg ne menjenek munkába, és a házukat se hagyják el - számolt be az MTI.

Az óvintézkedések ellenére a vihat tizenkilenc emberéletet követelt. Hat afrikai menekült vízbe fulladt, miután lélekvesztőjük felborult Gran Canaria szigetétől mintegy 400 kilométernyire. A korábban eltűntként nyilvántartott tizenkét társuk megmentésére sincs már remény, harmincketten azonban szerencsésen túlélték a hajótörést, őket egy mentőhajóval és egy helikopterrel a szárazföldre szállították.

Az áldozatok számát tovább növelte, hogy a szigetcsoport Fuerteventura szigetén a vihar lesodort egy 63 éves férfit házának a tetejéről, amelyet az illető éppen ki akart javítani. Rádióbeszámolók szerint legalább három ember megsérült, köztük egy német turistanő, akire hétfőn Santa Cruz de la Palma utcáján séta közben rázuhant egy kidőlő pálmafa. Tenerifén a rendőrség őrizetbe vett nyolc fosztogatót, akik az ítéletidő nyomán támadt zűrzavarban üzleteket törtek fel.

A hét szigetnek órákon át nem volt kapcsolata a külvilággal, miután sok repülő- és kompjáratot töröltek, de a nap folyamán később több légikikötőt ismét megnyitottak. Az idegenforgalomban állítólag nem okozott fennakadásokat a zord időjárás, egy nemzetközi utazási iroda helyi képviselője szerint a turistákat szállító repülőgépek terv szerint érkeznek és szállnak fel a Kanári-szigetekről.