2024. június 14. 21:00
Németország 0
Skócia 0

Már egy hete nem süt a nap

2002.01.17. 12:58
Nincs fény, már egy hete. Komor emberek sétálnak a városban. Lesz-e szmogriadó, esetleg hajlamosabbak vagyunk-e az öngyilkosságra? Jó hír, hogy vasárnap már kisüthet a nap!!
A téli szezonra jellemző fényhiány számos lélektani hatást vált ki az emberekből. Búskomorabbak vagyunk, és ez várhatóan így marad még pénteken is, olvashatjuk az orvosmeteorológiai előrejelzésben. Mégis, mit okozhat a rossz idő?

Szólnak előre

Szmogriadót feltehetően most nem, legalábbis az Indexnek válaszolva Őri István, a Fővárosi Önkormányzat környezetvédelmi ügyosztályának vezetője elmondta: a huszonnégy órás mérések adatai alapján a nitrogénoxidok és a szénmonoxid mértéke az egészségügyi határérték ötven százalékán áll. A szmogriadó elrendeléséhez szükséges szint egyébként is magasabb, mint az egészségügyi határérték. Őri elmondta, az ügyosztály nem csak méréseket végez, hanem modelleket is felállít a rendelkezésre álló középtávú előrejelzések alapján, így ha szmogveszély jelentkezne, akkor azt már négy-öt nappal előbb jeleznék. "Bár a mostani időjárás különösen kedvez a szmog kialakulásának, az előrejelzések alapján már a hétvégén javulás várható" - tette hozzá Őri.

Melankóliát annál inkább okozhat a rossz idő, leginkább a fény hiánya. A fény hiánya egyrészt fáradékonyságot okoz, másrészt hangulati ingadozásokat. Ez az emebrek öt-hat százalékánál jelentkezhet. Van azonban egy ennél súlyosabb formája is a tüneteknek, a szezonális depresszió. Dr. Rihmer Zoltán pszichiáter, osztályvezető főorvos az Indexnek nyilatkozva elmondta, a szezonális depressziónak két fajtája van, a téli és a nyári depresszió.

Sokat alszik és nassol?

Szezonális Affektív Zavar (SAD)
A Szezonális Affektív Zavar (SAD) tünetei: évenként visszatérő depressziós epizódok ősszel vagy télen, amelyek tavasszal vagy nyáron elmúlnak, vagy ezekben az évszakokban esetleg mániás fázis alakul ki. Egyéb tünetek: fáradékonyság, túl sok evésre való hajlam (főleg szénhidrátok tekintetében), és télen fokozott aluszékonyság. (A SAD-ben szenvedő betegek egy kis részénél a depressziós tünetek csökkent étvággyal és álmatlansággal járnak.) A SAD Észak-Amerikában átlagosan 5 hónapig tart. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az évszakváltozás mindenkinek a hangulatát érinti, nemtől és a SAD fennállásától függetlenül. Ha valaki kicsit depressziósnak érzi magát télen, az nem azt jelenti, hogy SAD-ben szenved. (medicentrum)
A téli depresszió, ami Magyarországon gyakoribb, október közepén indul és április-májusig is eltarthat. Jellemző tünetei a tartósan szomorú hangulat, az apátia. "A betegségben szenvedő aktivitása csökken, sokat - 12-14 órát - alszik, mégis fáradtnak érzi magát. Ez nem jellemzi általában a depressziót" - mondta dr. Rihmer. Míg a depressziós beteg általában étvágytalan, addig a téli depresszióban szenvedő betegre jellemző a fokozódó étvágy, különösen "az édességek fogyasztása, a nassolás. Érdekes, hogy a téli depresszióban szenvedők kétharmada nő".

Utazzon Ön egzotikus déli országokba!

A téli depresszió egyik kezelési lehetősége a fényterápia. "Erre úgy jöttek rá Amerikában, hogy egy beteg Los Angelesbe utazott, és a napos időben két-három nap alatt jobban lett. Azonban amikor visszatért Washingtonba újra depressziós lett" - mondta dr. Rihmer, csírájában elfojtva az Index antidepressziós akciócsoportja által kidolgozott csoportos nyaraltatás elméletét tb-támogatással. Fényterápiás kezelésre azonban az országban csak öt-hat helyen van lehetőség, és napi három órát is igénybe vehet.

Vásároljon hűtőszekrényt!

A téli depresszió egyébként a nyár beálltával magától is elmúlik, a bevett kezelése azonban a gyógyszerezés. A felvetésre, hogy egy esetleges gyógyszeres kezelés nem nyúlik-e túl a depressziós időszakon a főorvos válaszában elmondta, a gyógyszerek két-három hét alatt tünetmentesíthetik a beteget, de a szedésüket az után is folytatni kell. "Nyári szedésüket azonban nem javasoljuk, de ősszel újra kell kezdeni szedésüket megelőző jelleggel" - tette hozzá a pszichiáter. A téli depresszió az északi féltekén jellemzőbb, míg az egyenlítőnél a gyakori szezonális megbetegedés a nyári depresszió. "Ennek kezelése viszont nem a sötét szoba" - tette hozzá a főorvos nevetve, "hanem a hideg. Tizennyolc fokosra hűtött helyiségben két-három nap alatt meggyógyulhat a beteg".