Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már egy hete nem süt a nap

2002.01.17. 12:58
Nincs fény, már egy hete. Komor emberek sétálnak a városban. Lesz-e szmogriadó, esetleg hajlamosabbak vagyunk-e az öngyilkosságra? Jó hír, hogy vasárnap már kisüthet a nap!!
A téli szezonra jellemző fényhiány számos lélektani hatást vált ki az emberekből. Búskomorabbak vagyunk, és ez várhatóan így marad még pénteken is, olvashatjuk az orvosmeteorológiai előrejelzésben. Mégis, mit okozhat a rossz idő?

Szólnak előre

Szmogriadót feltehetően most nem, legalábbis az Indexnek válaszolva Őri István, a Fővárosi Önkormányzat környezetvédelmi ügyosztályának vezetője elmondta: a huszonnégy órás mérések adatai alapján a nitrogénoxidok és a szénmonoxid mértéke az egészségügyi határérték ötven százalékán áll. A szmogriadó elrendeléséhez szükséges szint egyébként is magasabb, mint az egészségügyi határérték. Őri elmondta, az ügyosztály nem csak méréseket végez, hanem modelleket is felállít a rendelkezésre álló középtávú előrejelzések alapján, így ha szmogveszély jelentkezne, akkor azt már négy-öt nappal előbb jeleznék. "Bár a mostani időjárás különösen kedvez a szmog kialakulásának, az előrejelzések alapján már a hétvégén javulás várható" - tette hozzá Őri.

Melankóliát annál inkább okozhat a rossz idő, leginkább a fény hiánya. A fény hiánya egyrészt fáradékonyságot okoz, másrészt hangulati ingadozásokat. Ez az emebrek öt-hat százalékánál jelentkezhet. Van azonban egy ennél súlyosabb formája is a tüneteknek, a szezonális depresszió. Dr. Rihmer Zoltán pszichiáter, osztályvezető főorvos az Indexnek nyilatkozva elmondta, a szezonális depressziónak két fajtája van, a téli és a nyári depresszió.

Sokat alszik és nassol?

Szezonális Affektív Zavar (SAD)
A Szezonális Affektív Zavar (SAD) tünetei: évenként visszatérő depressziós epizódok ősszel vagy télen, amelyek tavasszal vagy nyáron elmúlnak, vagy ezekben az évszakokban esetleg mániás fázis alakul ki. Egyéb tünetek: fáradékonyság, túl sok evésre való hajlam (főleg szénhidrátok tekintetében), és télen fokozott aluszékonyság. (A SAD-ben szenvedő betegek egy kis részénél a depressziós tünetek csökkent étvággyal és álmatlansággal járnak.) A SAD Észak-Amerikában átlagosan 5 hónapig tart. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az évszakváltozás mindenkinek a hangulatát érinti, nemtől és a SAD fennállásától függetlenül. Ha valaki kicsit depressziósnak érzi magát télen, az nem azt jelenti, hogy SAD-ben szenved. (medicentrum)
A téli depresszió, ami Magyarországon gyakoribb, október közepén indul és április-májusig is eltarthat. Jellemző tünetei a tartósan szomorú hangulat, az apátia. "A betegségben szenvedő aktivitása csökken, sokat - 12-14 órát - alszik, mégis fáradtnak érzi magát. Ez nem jellemzi általában a depressziót" - mondta dr. Rihmer. Míg a depressziós beteg általában étvágytalan, addig a téli depresszióban szenvedő betegre jellemző a fokozódó étvágy, különösen "az édességek fogyasztása, a nassolás. Érdekes, hogy a téli depresszióban szenvedők kétharmada nő".

Utazzon Ön egzotikus déli országokba!

A téli depresszió egyik kezelési lehetősége a fényterápia. "Erre úgy jöttek rá Amerikában, hogy egy beteg Los Angelesbe utazott, és a napos időben két-három nap alatt jobban lett. Azonban amikor visszatért Washingtonba újra depressziós lett" - mondta dr. Rihmer, csírájában elfojtva az Index antidepressziós akciócsoportja által kidolgozott csoportos nyaraltatás elméletét tb-támogatással. Fényterápiás kezelésre azonban az országban csak öt-hat helyen van lehetőség, és napi három órát is igénybe vehet.

Vásároljon hűtőszekrényt!

A téli depresszió egyébként a nyár beálltával magától is elmúlik, a bevett kezelése azonban a gyógyszerezés. A felvetésre, hogy egy esetleges gyógyszeres kezelés nem nyúlik-e túl a depressziós időszakon a főorvos válaszában elmondta, a gyógyszerek két-három hét alatt tünetmentesíthetik a beteget, de a szedésüket az után is folytatni kell. "Nyári szedésüket azonban nem javasoljuk, de ősszel újra kell kezdeni szedésüket megelőző jelleggel" - tette hozzá a pszichiáter. A téli depresszió az északi féltekén jellemzőbb, míg az egyenlítőnél a gyakori szezonális megbetegedés a nyári depresszió. "Ennek kezelése viszont nem a sötét szoba" - tette hozzá a főorvos nevetve, "hanem a hideg. Tizennyolc fokosra hűtött helyiségben két-három nap alatt meggyógyulhat a beteg".