Diana: mítoszromboló vallomások

2000.03.16. 17:43
Diána hercegnő híján a sajtó a végzetes balesetből megmenekülő testőrre, Trevor Rees-Jones-re vetette hálóját. Volt főnökével (Mohammed al-Fayed) folytatott vitája a testőr új könyvének, a The Bodyguard's Story hírére megint kiújult. A Daily Telegraph által hétfőn publikált részletek szerint Dodi és Diána nem terveztek házasságot, Dodi nem vásárolt jeggyűrűt halála előtt egy héttel, mint azt apja Mohammed al-Fayed mítoszt teremtve állította.

Rees-Jones 1995-ben kezdte testőri pályafutását
A 31 éves Trevor Rees-Jones 1995-ben kezdte testőri pályafutását a multimilliomos al-Fayed cégénél. A végzetes napon, 1997. augusztus 31-én Dodi al-Fayed, és annak barátnője, Diána hercegnő mellett teljesített szolgálatott. A balesetben hárman meghaltak, a testőr megmenekült, igaz, arcát, fejét annyira eltorzította az ütközés, hogy még saját édesanyja sem ismerte fel. Ráadásul fejsebe miatt a testőr nem tudott visszaemlékezni a baleset körülményeire.

Felépülése után Trevor továbbra is al-Fayed cégénél dolgozott. Főnöke hatására 1999 márciusában a The Mirror-nak adott interjúban azt állította: Diána Dodi nevével az ajkán halt meg, illetve. hogy két autót és egy motorbiciklit látott elsuhanni a karambolozott Mercedes mellett. Utólag ezen állításait visszavonta, és határozottan állítja azóta is: nem emlékszik a baleset részleteire, az interjúban elmondottakat al-Fayed nyomására állította.

A baleset
1997. augusztus 31-én a paparazzik elől menekülő luxus Mercedes egy párizsi autópálya alagútjának oszlopához ütközött, az utólagos vizsgálatok szerint 118-155 km/h közötti sebességgel. Az autónak négy utasa volt: Diána hercegnő, Dodi al-Fayed, Henri Paul sofőr és Trevor Rees-Jones testőr. Bár Diána hercegnőt sikerült kórházba szállítani, egyedül a testőr menekült meg élve. A balesetet a rendőrség szerint az ittas sofőr okozta, Dodi al-Fayed apja, Mohammed, összeesküvésre gyanakszik.
Pár hónappal később otthagyta al-Fayedet és barátjának sportüzletében kezdett el tevékenykedni. Két pert is elindított volt munkaadója ellen, de miután a francia állam vizsgálata tisztázta a balesetben betöltött szerepét, ejtette a vádakat. A film-, video- és könyvjogok eladásával Trevor élete rendeződött: új barátnője, új háza van, jövőben pedig új biztonsági cég megnyitását tervezi.

A friss könyv - mely Trevor Rees-Jones 1997-es párizsi baleset előtti életét meséli el - mítoszromboló: a Daily Telegraph-ban hétfőn megjelent exkluzív részletek szerint halála előtt Dodi nem vásárolt Monte Carlo-ban 150 ezer dolláros, gyémánttal és smaragddal díszített jegygyűrűt Diánának. Mohammed al-Fayed, Dodi apja, a mítosz megteremtője törvényszéken próbálta megakadályozni a további részletek megjelenését, ám a keddi határozat értelmében ez nem sikerült. Rees-Jones elismeri: a jegygyűrű valós lehet, ám vásárlásának részletei hamisak. A pár utoljára augusztus 23-án volt Monte Carlo-ban, de ékszerüzletben nem jártak. A testőr ugyanakkor azt is elárulja könyvében: semmi bizonyítja, hogy Dodi és Diána házasságot terveztek volna.