Gigaszauruszt találtak

2000.03.02. 19:19
Argentínában olyan dinoszauruszfaj maradványaira leltek, amelyek feltehetően a történelem legnagyobb ragadozójától származnak. Kutatók szerint a leletekben az a legérdekesebb, hogy ugyanazon a helyen több állat csontjaira leltek, tehát a ragadozók az eddigi hiedelemmel ellentétben csoportokban éltek.

A Földön valaha élt legnagyobb húsevő dinoszaurusz
Argentin és észak-amerikai paleontológusok az Andok keleti lejtőin hat egyed csontjait találták meg. A fosszíliákból arra következtettek, hogy a Földön valaha élt legnagyobb húsevő dinoszaurusz maradványait fedezték fel.

Dr. Philip Currie, az albertai Royal Tyrrell Museum kutatója szerint új fajról van szó. Legközelebbi rokona a Gigantoszaurusz lehet, nagyjából olyan közel állhattak egymáshoz, mint ma a kutya és a róka. "Távolabbi rokona a Tirannoszaurusz Rex, a kapcsolat a mai kutya-macska távolsággal érzékeltethető" - mondta dr. Currie.

A most meglelt egyedek nagyjából százmillió évvel ezelőtt élhettek, és lábuk rövidebb de súlyuk nagyobb lehetett, mint a T-Rexé. Koponyájuk keskeny és hosszú volt, éles fogaikkal sebészi pontossággal boncolhatták fel áldozataikat.

A legnagyobb dínó

Januárban egy argentin falu mellett, a La Buitrera kanyonban bukkantak az eddigi legnagyobb dinoszaurusz maradványaira. A paleontológusok szerint a növényevő állat 51 méter hosszú lehetett, 8 méterrel "megelőzve" az eddigi csúcstartót a 100 tonnás "Argentinosaurus Huinculensis"-t. Az új faj valószínűleg a szauropododitákhoz tartozik, tehát hosszú farka és nyaka, illetve kis feje volt. Egyedei nagyjából 105 millió évvel ezelőtt élhettek. A fajnak még nincs neve és pontos rendszertani besorolása sem készült még el.

A kutatók szerint ez a dinoszaurusz 13.7 méter hosszú lehetett, tehát nagyobb, mint az eddigi rekorder Gigantoszaurusz a maga 12 és fél méterével. A közismertebb T-Rex 12.2 méteres volt. Dr. Thomas Holtz, a marylandi egyetem paleontológusa szerint ennél sokkal nagyobb húsevő gyakorlatilag nem létezhetett: "Ez az a méret, amivel egy állat még ragadozó, tehát eredményes vadász lehet. Ennél nagyobb jószág egyszerűen alkalmatlan a vadászatra" - mondta dr. Holtz.

A kutatókat a méretnél is jobban meglepte, hogy a hat csontvázat egymás közelében találták. Ezek szerint téves az az eddigi nézet, miszerint az ilyen óriási ragadozók magányosan kóboroltak - a csoportos vadászat még félelmetesebbé és sebezhetetlenebbé tette őket.

"Az új faj a méret miatt került a címlapokra, pedig az, hogy csoportokban éltek, sokkal érdekesebb" - állítja Jack Horner, a Montana State University paleontológusa.