Alfréd
-2 °C
2 °C

Rendőrségi akció volt a Dob utcai 'gáztámadás'

2001.10.25. 15:04
Az országos rendőrfőkapitány beismerte, hogy október 12-én egy gyilkossági ügy felderítése miatt rendőrségi akció zajlott a Dob utcában. A VII. kerületi házban azon az éjjelen gázömlést észleltek, és a lakók órákon keresztül az utcán várakoztak. Orbán Péter kértérítést ígért az érintetteknek.
Közel két hete egy péntek éjjel riasztották a tűzoltókat Dob utca 11-es számú házhoz, mert bejelentés érkezett, hogy erős gázszagot lehet érezni. Az álmukból felvert lakókat kiterelték az utcára, csak másfél órás várakozás után térhettek vissza otthonaikba. Mivel a gázszag eloszlott, a vezeték pedig nem sérült meg, a tűzoltók visszatértek állomáshelyükre. Kiderült, gázömlés nem történt, csak a vezetékes gáz szagosítására használt vegyszer került a levegőbe. Az akció után egyes lapok tudni vélték, hogy a "gáztámadás" mögött rendőrségi akció áll.

Az elhibázott akció

Az országos rendőrfőkapitány csütörtökön elismerte: október 12-én egy gyilkossági ügy felderítése miatt rendőrségi akció zajlott a Dob utcai házban. Orbán Péter elmondta: követtek el szabálytalanságokat, és a szerencse sem állt melléjük. Mégis megtalálták egy gyilkosság gyanúsítottját, és az ott lakókat is megmentették attól, hogy áldozatokká váljanak. Az, hogy a bírói engedéllyel végrehajtott titkos akció milyen módon zajlott le, továbbra is államtitok. A rendőrség azonban kértérítést ígér a lakóknak.

Sajtóértesülések szerint a gyilkosság felderítésénél a rendőrök úgy akartak észrevétlenül bejutni az érintett lakásba, hogy gázömlést szimuláltak. Ehhez a gáz szagosításához használt vegyszert juttatták a levegőbe, majd a beavatott tűzoltók segítségével kiterelték a lakókat. Az Index információi szerint az akció sikertelenségében az is közrejátszott, hogy a rendőrök elfelejtettek szólni a gázműveknek.

A felderített ügy

A rendőrség múlt héten tájékoztatott arról, hogy az elfogott Cs. Istvánt nyereségvágyból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, amiért a Dob utca egyik idős lakóját megfojtotta, a holttestet vidéken elásta, majd a lakását és a benne lévő értékeket eladta. A negyvenéves férfi egyébként néhány hónapja szabadult a váci fegyházból, ahol rablásért töltötte büntetését.