Auguszta
-7 °C
0 °C

Csőbomba a Duna Pláza mellett

2004.07.03. 13:41
Robbanószerkezetet, csőbombát találtak szombaton reggel a fővárosi Duna Pláza mellett. A tűzszerészek hatástalanították a szerkezetet. A környéket a vizsgálat idejére lezárták, a 3-as metró nem állt meg a Gyöngyösi úti megállónál. Az elsődleges vélemény szerint a cső nem tartalmazott robbanóanyagot, az egész szerkezet "egy jól sikerült imitáció volt".
Állampolgárok jelentették be szombaton reggel fél hétkor, hogy a Duna Pláza mellett, a Váci út és a Babér utca sarkán lévő két pad egyikén egy robbanószerkezetre hasonlító tárgyat véltek felfedezni, mondta Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-nek. A tűzszerészek azonnal a helyszínre siettek és megvizsgálták a szerkezetet.

Foto: HavariaPress
Tekintse meg galériánkat!

Terrorcselekmény elkövetésére alkalmatlan volt, nem tartalmazott robbanóanyagot, így sérülést sem okozhatott volna az a szerkezet, amelyet szombaton reggel találtak fiatalok a budapesti Duna Pláza közelében, mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az eset kapcsán szombaton összehívott sajtótájékoztatón.

"A rendőrség vezetésének változatlanul az az álláspontja, hogy Magyarországon ettől a cselekménytől függetlenül nem nőtt a terrorveszély, Magyarország nem tartozik a terrorfenyegetett országok közé" - hangsúlyozta Garamvölgyi László ezredes.

Vízzel hatástalanítva

A szerkezet megtalálásának körülményeiről szólva elmondta: reggel 6.17-kor érkezett a rendőrségre a bejelentés, hogy a Váci út - Babér utca sarkán lévő két pad egyikén egy újságpapírba csomagolt gyanús tárgy van. A szerkezetet két 12 éves gyerek és 13 éves társuk fedezte fel. A bejelentéstől számított 20 percen belül a helyszínre érkeztek a tűzszerészek.

Fa József alezredes, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat Tűzszerész szolgálatának szolgálatvezetője elmondta: miután megállapították, hogy működőképes elektronika van a cső mellé rögzítve, egy tűzszerész nagynyomású vízsugárral roncsolta az akkumulátort, a nyomtatott áramkört, elszakította a vezetékeket, így választotta le a csőről az elektronikát.

Az elsődleges vélemény szerint a cső nem tartalmazott robbanóanyagot, az egész szerkezet "egy jól sikerült imitáció volt". Az elektronikai rész azt mutatja, hogy az áramkör működőképes volt, de további vizsgálat szükséges, hogy ezzel egy adott robbanószerkezetet lehet-e aktivizálni - mondta.

Fa József szerint úgy tűnik, "ha lett volna benne robbanóanyag, igencsak tarolt volna a helyszínen". A mintegy 40 centiméter hosszú csőben dunai homokot találtak a tűzszerészek.

Kérdésre válaszolva Garamvölgyi László elmondta: a bevásárlóközpont biztonsági kamerái felvételeket készítettek, ezeket jelenleg is értékelik a nyomozást folytató Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai.

Régi újság

A szerkezet egyébként egy 1997. október 20-ai Népszavába volt csomagolva, a rendőrség vizsgálja azt is, van-e üzenetértéke a lapoldalon megjelent cikknek.

Közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda is bekapcsolódott a nyomozásba, információkat szolgáltattak az Europolnak, az EU rendőri hivatalának. Emlékeztetett arr: Magyarországnak, mint a teljes jogú tagság várományosának tájékoztatási kötelezettsége van az Europol felé, így erről az esetről is szolgáltattak adatokat a terrorizmus elleni adatbázisba.

Tisztázni kell, hogy az elkövető szándékosan ártalmatlan eszközzel tesztelte-e a rendőrséget, vagy rossz tréfáról van szó. Nincs arról információnk, hogy tesztelés lett volna, tette hozzá Garamvölgyi László.

Mint mondta, a rendőrség közveszéllyel fenyegetés miatt indított eljárást, a vétség egy év szabadságvesztéssel büntethető. Hangsúlyozta: a szerkezet elhelyezése mögött nincs zsarolási szándék, nem kaptak semmilyen zsaroló levelet. A szóvivő a sajtótájékoztatón megköszönte az állampolgárok éberségét.

Leállt a forgalom

A vascsőből és a hozzá vezetékekkel erősített flakonból álló csomagot az épület Meder utcai oldalán, egy padon találta meg szombaton reggel három fiatal. Tűzoltók biztosították a területet, amíg a tűzszerészek megvizsgálták a gyanús csomag alkatrészeit.

A tűzszerészek szerint egy ötször tíz centiméteres, mindkét végén lehegesztett csőbomba volt a padon. Miután a bombát kilenc órára hatástalanították, újra megnyitották a környéket a gépkocsiforgalom előtt.

Klikk a képre!

A helyszínen megjelent Lamperth Mónika belügyminiszter és több rendőri vezető is. Lamperth Mónika elmondta, hogy a madridi merénylet után még fontosabb, hogy jobban figyeljünk az ilyen esetekre. A belügyminiszter szerint a megtalálás körülményei és a rendőrség gyors közbeavatkozása is mutatja, hogy az állampolgárok körültekintőek és a hatóságok is fel vannak készülve a hasonló veszélyek elhárítására.

Mint ismeretes, március 11-én a madridi Atocha pályaudvaron öngyilkos merényletet hajtott végre az al-Kaida. A merényletnek közel kétszáz halottja és több száz sebesültje volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!