Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Adócsalással gyanúsítják a német posta elnökét

2008.02.14. 10:22
Házkutatást tartott a rendőrség csütörtökön kora reggel a német posta adócsalással gyanúsított elnökének irodájában és lakásában. A ZDF televízió értesülése szerint a hatóságok azzal gyanúsítják Klaus Zumwinkelt, hogy több millió eurót csempészett át Liechtensteinbe az adózás elkerülésére.

A nyomozók nagyjából egy időben, reggel hét óra körül kezdték átkutatni a német posta bonni központi irodáját, illetve Zumwinkel kölni villáját, közölte a ZDF német televízió. A 64 éves Klaus Zumwinkel 19 éve áll a Deutsche Post élén, korábbi bejelentés szerint idén tervezi távozását az igazgatótanács elnöki posztjáról.

A házkutatást a bochumi ügyészség rendelte el. Zumwinkellel kapcsolatban - mint arról a ZDF beszámolt - már hónapokkal ezelőtt felmerült az adócsalás gyanúja.

Tavaly decemberben a postafőnök mintegy 4,7 millió euró (1,22 milliárd Forint) értékben adott el tulajdonában lévő Deutsche Post-részvényeket, nem sokkal azután, hogy a szövetségi kormány elfogadta a postai dolgozók minimálbérét rögzítő határozatot, mire a részvények árfolyama jelentősen felszökött.

A hatóságok azóta figyelték őt. A Der Spiegel hírmagazin internetes kiadásában arról számolt be, hogy Zumwinkel több mint 10 millió eurót síbolt külföldre a német adóhivatal megkerülésével. A csütörtöki razziát már hetekkel ezelőtt - a legnagyobb titoktartás közepette - tervezték meg.

Ügyészségi források közölték: amennyiben a gyanú beigazolódik, Zumwinkelre letartóztatás vár. Megfigyelők szerint az ügy közvetve súlyos károkat okozhat a német gazdaságnak is, alaposan megtépázva a legtekintélyesebb vállalati vezetők tekintélyét és szavahihetőségét. Az utóbbi időszakban ugyanis több, vezető menedzsereket érintő korrupciós esetre derült fény.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!