Valér
4 °C
8 °C

Megfélemlítő iskolai motozás néhány gramm marihuána miatt

2004.05.22. 16:01
Tíz fiatalkorút állítottak elő szerdán a XIII. kerületi Móricz Zsigmond Műszaki Szakközépiskolában kábítószer-fogyasztásért és -terjesztésért. A BRFK emberei a hírek szerint összesen húsz gramm marihuánát foglaltak le, a fiatalokat bilincsben vezették el az intézményből, de volt, akire már otthonában lecsaptak hajnalban. A rendőrség azt állítja, jogszerűen járt el, Pelle Andrea az Indexnek elmondta, fiatalkorúakat minden esetben csak a szülő tudtával hallgathatnak ki. Felmerült a gyanú, hogy a tanári karból többen tudtak a diákok drogfogyasztásáról. Egyelőre nem tudni, kinek az információja alapján csaptak le a rendőrök éppen erre a középiskolára.
Tíz fiatalkorút előállítottak, egy 18 és egy 21 éves gyanúsítottat őrizetbe is vettek a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kábítószer-bűnözés elleni osztályának civil ruhás emberei szerdán az angyalföldi Móricz Zsigmond Műszaki Szakközépsikolában. A Népszabadság információi szerint többeket már iskolakezdés előtt, otthonában felkerestek a rendőrök.

Iskolások bilincsben

A szerdai akció reggel nyolc előtt néhány perccel kezdődött, amikor az egyik iskolába lépő diákot két férfi és egy nő vette üldözőbe, majd egy autóba tuszkolták. Az igazgatónő először gyerekrablásra gyanakodott, ezért a rendőrséghez fordult, ahol megtudta, a fiút előállították, a három felnőtt az édesanyja és két rendőr volt, sőt, délelőtt további előállítások várhatók az iskolában.

Tíz órakor érkeztek a BFRK civil ruhásai az intézménybe, akik az előállítandó gyerekek nevét egy lapról olvasták fel; a keresettek közül öten voltak bent az iskolában. Miután a tanárok kihívták az osztálytermekből az érintetteket, a rendőrök a Népszabadság cikke szerint már a folyosón megkezdték a motozást, ezt igazgatói kérésre az irodában folytatták. A rendőrök parancsnoka elmondta, többeket már iskola előtt elvittek otthonról. Borosné Szél Mária, az igazgató felszólította a rendőröket, ne bilincseljék meg a diákokat, és csak a szülők jelenlétében hallgassák ki őket. Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője az Indexnek elmondta, jogszerű, de nem etikus, hogy a rendőrök már a folyosón motozni kezdtek, szerinte ez az intézkedés a megfélemlítést szolgálta.

Az iskolaigazgató elmondása szerint az előállított diákokkal az intézkedő rendőrök minősíthetetlen hangot ütöttek meg, egyikük pl. ezzel a a megszólítással élt: "Te kis geci!". Az egyik gyereket a rácshoz bilincselték, ezt később a Schön Péter, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője cáfolta, akárcsak azt, hogy megalázóan bántak volna az őrizetesekkel. Szerdáról csütörtökre virradóra több gyerek a Tolnai utcai fogdában éjszakázott.

Tanári titoktartás

Csütörtökön napvilágot látott információk szerint a tanárok tudtak róla, hogy az iskolában többen szívnak, de nem jelentették az igazgatónőnek. Egy tanárnőt ki is hallgattak emiatt, aki elmondta, néhány hónapja lefoglalt egy cigarettát, amit óra végén vissza is adott a tulajdonosnak, anélkül, hogy tudta volna, mi is az pontosan - ez adhatott okot a gyanúra.

Az igazgatónő tehetetlennek érzi magát, a Népszabadságnak úgy fogalmazott: "Meg van kötve a kezünk", hiszen a droggal és alkohollal kapcsolatos tanári titoktartás kötelezettsége alól csak akkor mentesülnek, ha bizonyítékuk van. Ha felmerül a gyanú, hogy valamelyik tanuló drogozik, általában behívják a szüleit egy kis elbeszélgetésre, orvosokat, pszichológusokat ajánlanak nekik, sok szülő azonban kikéri magának, hogy az ő gyermeke drogos.

A szülőnek kell először értesülnie

A tanári titoktartás kötelezettsége drogfogyasztás gyanújának esetén is él, mondta az Indexnek Pelle Andrea. A TASZ ügyvédje szeirnt a rendőröknek a házirend betartása mellett joga van tanintézményben is előlállítani a fiatalkorúakat, azzal a kikötéssel, hogy a szülőket idejekorán értesíteni kell, hogy jelen lehessenek a fiatal kihallgatásánál.

Elmondta, a TASZ mostanában kevés ilyen esetről értersült. A '99-es Btk-szigorítás után tetőztek az iskolai razziák, mert sok tanár azt hitte, kötelessége jelenteni, ha a tanulók drogoznak. Éppen a rendőrség hívta fel a figyelmüket, hogy nem így van, tette hozzá az ügyvédnő.

Miért mi?

"Nekem is az a véleményem, hogy egyik középiskola sem mentes a kábítószerektől, legalábbis itt, Budapesten" - mondta az Indexnek Borosné Szél Mária igazgató. "Nem tudom, kinek az információi miatt razziáztak a rendőrök éppen nálunk." Pelle Andrea szerint az iskolai akciókat mostanában zömében azok a szülők kezdeményezik, akik féltik gyermekeiket a "kábítószeres" társaságtól, sokszor megfeledkezve arról, hogy ezzel saját gyermekeiket is komoly bajba sodorhatják.