Boglárka
22 °C
35 °C

Vilmos herceg drogszállítmányt fülelt le

2008.07.02. 17:54
Vilmos herceg hajója, a brit királyi haditengerészet egyik fregattja lecsapott egy sporthajóra Barbadosnál, ami dugig volt kokainnal.

Hatalmas mennyiségű, 40 millió fontot (12 milliárd forintot) érő kábítószert foglalt le a brit királyi haditengerészet egyik fregattja, amelyen Vilmos herceg is szolgál ezekben a hetekben.

A brit védelmi minisztérium szerdai londoni bejelentése szerint a drogfogás az Iron Duke személyzetének érdeme, és az akcióból - a hajó teljes legénységéhez hasonlóan, Vilmos is kivette részét. A minisztérium mindazonáltal nem részletezte, hogy a herceg feladata pontosan mi volt.

A sikeres akciót, amely a szerdai londoni bejelentés szerint még szombaton zajlott le Barbados partjaitól nem messze, az amerikai parti őrséggel együttműködve hajtotta végre a brit haditengerészeti egység. A kötelék Lynx típusú helikoptere vette észre a gyanús, 15 méteres sporthajót, amely gyaníthatóan Európa vagy Afrika felé tartott. A hajón 45 bálányi, összesen 900 kilogramm kokaint találtak; az ötfős személyzetet őrizetbe vették.

A spanyolok is fogtak drogot

A spanyol partok közelében másfél tonna kokaint foglalt le a parti őrség, jelentette be a rendőrség szerdán. A Független hírügynökség szerint a drogot egy, a baszk partokhoz tartó hajón találták meg. A fedélzeten utazó hét embert letartóztatták. A Latin-Amerikából származó kokain becsült piaci értéke meghaladja a 190 millió eurót (ez átszámítva csaknem 45 milliárd forint). A hajón öt spanyol, egy olasz és egy venezuelai állampolgár utazott. Európában a spanyol kikötőkbe érkezik a legtöbb kokain, főleg az egykori gyarmatról, Kolumbiából. Az uniós tagok közül az ibériai országban fogyasztották a legtöbb kokaint az elmúlt években.