Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Nyersvas fröccsent a munkásokra Dunaújvárosban

2004.04.22. 07:18
Két munkást súlyos, életveszélyes állapotban mentőhelikopterrel szállítottak Budapestre, miután üzemi baleset történt a Dunaferr Rt. Konverter Üzemében. A harmadik sérült könnyebb égési sérülésekkel úszta meg a történteket. A baleset egyik sérültje csütörtök reggel meghalt a kórházban.
Továbbra is életveszélyes az állapota annak a munkásnak, aki akkor égett meg, amikor több tíz méteres sugárban szétfröccsent az olvadt nyersvas a Dunaferr egyik üzemében. Társa csütörtök reggel belehalt sérüléseibe. Az eddigi adatok szerint nem zárható ki, hogy a balesetben munkabiztonsági szabálytalanság is közrejátszott. A balesetet megelőző munkafolyamatnál ugyanis csak egy ember, az olvasztár lehetett volna a nyersvasöntés közelében, ám rajta kívül még egy acélgyártó és a termelés vezetője is ott tartózkodott.

Válságos állapotban

A mentők a termelésvezetőt és az acélgyártót életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították Budapestre, a Honvéd Kórházba. A termelésvezető testének csaknem teljes egészében megégett, csütörtökön reggel belehalt sérüléseibe. A másik sérült mintegy 40-50 százalékban szenvedett égési sérüléseket, őt a kórháztól kapott tájékoztatás szerint csütörtökön operálják meg. A harmadik sérültet a mentők a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba szállították, ahonnan ellátása után már távozhatott.

A súlyos üzemi baleset szerdán késő délelőtt, kevéssel tizenegy óra előtt történt Dunaújvárosban, a Dunaferr Rt. Konverter Üzemében.

Olvadt vas a Dunaferr üzemében
A dunaujvaros.com esettel kapcsolatos fórumán az egyik bejegyzés szerint a baleset miatt a kohókat is leállítatták, a konverternél a kivizsgálás idejére megállították a termelést. A hozzászóló értesülése szerint a balesetet az okozta, hogy egy nedves falazatú, még ki nem száradt konverterkörtébe öntötték a nyersvasat, ami bontja a vizet. A vízből durranógáz - hidrogén és oxigén gáz elegye - képződött, és a bekövetkező robbanás fröcskölte messzire az olvadt vasat. Egy másik hozzászóló úgy tudja, ma üzemelték be a második konvertert, és az első adag beöntésénél történt a baj.

A konverter "visszalőtt"

Több tonna vasat "lőtt vissza" a baleset során az egyébként száz tonna nyersvas befogadására alkalmas konverter - mondta el az Index kérdésére Borsi Árpád, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Fejér Megyei Felügyelőségének igazgatója. A betöltéskor történhetett valami, amiért a rendszerből visszajutó olvadt fém szinte beterítette a kezelőpódiumon dolgozókat.

A baleset lehetséges okairól egyelőre keveset tudni, és akár napok kérdése is lehet, míg átvizsgálják a rendszert. Külső okra utaló jelet eddig nem találtak, így bizonyos, hogy nem robbanószer, vagy zárt hulladékvas tartály okozta a robbanást. A technológia része ugyanis, hogy a konverterbe töltött nyersvashoz hulladékvasat is adagolnak - lásd keretes írásunkat -, és történt már olyan baleset, amikor ilyen módon bekerült idegen anyag (például egy használt poroltótartály, vagy katonai lőszer) okozott robbanást.

Az sem valószínű, hogy vizes lett volna a konverter fala, ugyanis a belső samott-tégla szigetelést a gyártási folyamat során fel kell izzítani, de ennek ellenére nem kizárt, hogy a fórumozók által említett hidrogénrobbanás okozta a balesetet - erre is kitér majd a vizsgálat, magyarázta Borsi.

Hat tonna olvadt fém

Mintegy hat órával a baleset után szólalt meg a cég nevében Várkonyi Zsolt. A Dunaferr pr-igazgatója az MTI-nek elmondta: a balesetet az okozta, hogy a mintegy 5-6 tonnányi nyersvas beöntése után a konverter "kifújt", a nyersvas jelentős része a beöntő nyíláson kilövellt.

Az eset pontos körülményeinek kivizsgálására a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság a Fejér megyei munkavédelmi felügyelőség szakértőinek bevonásával indított államigazgatási eljárást. A rendőrök és a munkavédelmi szakemberek jelenleg is a helyszínen vannak és a baleset pontos okait kutatják -tájékoztatta az Indexet Kész Mónika a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A konverteres acélgyártás
Az acél előállításának többféle módja ismert, az egyik legelterjedtebb a Dunaferrnél is alkalmazott konverteres acélgyártás, amely tulajdonképpen oxidáló olvasztási folyamat. Ennek során az alapanyagokat egy nagyméretű, tűzálló béléssel ellátott "olvasztótégelybe", a konverterbe adagolják. A fő anyagok - a folyékony nyersvas és a szilárd acélhulladék - salakképző és salakfolyósító adalékanyagokkal együtt kerülnek a konverterbe. Ezt követően a felső nyíláson át, az úgynevezett lándzsán keresztül oxigént fúvatnak be, majd magas hőfokon megtörténik az oxidáló olvasztás, amelynek végterméke a nyersacél.

A fúvatás során a beadagolt nyersanyagok széntartalmának 99 százaléka kiég, a szilíciumtartalom teljes mértékben oxidálódik a mangán- és foszfortartalom egy részével együtt, és megtörténik a kéntelenítés is. A Dunai Vasműben 1981 augusztusában kezdődött meg a konverteres acélgyártás. A Dunaferr Rt. Acélművének konverterüzemében két darab, egyenként 130 tonnás befogadóképességű konverter üzemel, amelyekben váltva folyik a termelés, de szükség esetén a kettő együtt is üzemeltethető. Az üzemben naponta 32-33 adag nyersacélt gyártanak, a teljes mennyiséget a folyamatos acélöntőműbe szállítják további feldolgozásra.

Forrás: dunaferr.hu