Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megfeszítettek egy ecuadori elítéltet

2005.06.24. 10:10
Egy elítélt keresztre feszítette magát, két másik bevarrta száját tiltakozásul az ecuadori börtönviszonyok miatt. Az elítéltek hétfő óta országos éhségsztrájkkal követlenek vizet és villanyt a börtönökbe.

Öncsonkítással tiltakoznak a börtönviszonyok ellen az ecuadori elítéltek, jelentette a BBC. A hétfő óta tartó országos éhségsztrájkjukat kiegészítve csütörtökön legalább egy fogoly önként jelentkezett keresztre feszítésre, két női fogoly pedig összevarrta száját, hogy ezzel is növelje a tiltakozás publicitását.

Az elítéltek jobb börtönviszonyokat és jó magaviseletük kedvezőbb elbírálását követelik. Az ecuadori börtönök egy részében se villany, se folyóvíz nem áll a foglyok rendelkezésére, jelentette a BBC.

Az elviselhetetlen körülményeken túl a jó magaviselet sem számít igazán a börtönökben, legalábbis a büntetést nem enyhíti.

Az önmagát keresztre feszíttető fogolyról felvételeket mutattak az ecuadori tévétársaságok. A fájdalomtól eltorzult arcú férfit társai szögezték keresztre. A férfi hét percig volt megfeszítve, ezután orvosi ellátásban részesült, írja a BBC.

Az öncsonkítókhoz több nő csatlakozott az ország második legnagyobb városa, Guayaquil börtönében. A nők felvágták ereiket, hogy vérükkel írják le tiltakozásukat. A tiltakozók ennyivel nem elégedtek meg, követeléseik elvetése esetére még véresebb akciókkal fenyegetnek. "Ma keresztre feszítés volt, holnap valami borzalmasabb következik" - nyilatkozta a Reutersnek egy fogoly.