Kómába esett egy szúnyogcsípéstől

2007.10.08. 12:55
Gyógyíthatatlan, potenciálisan halálos betegséget kapott el egy szúnyogcsípés miatt egy skót férfi. Michael Nicholson nem egy egzotikus országban, hanem az Egyesült Államokban fertőződött meg.

Szeptember 2. óta kómában fekszik egy skót férfi. Michael Nicholson az Egyesült Államok északkeleti partvidékén, New Hampshire-ben nyaralt, amikor egy szúnyog megcsípte, írja a BBC. Az élősködő vírushordozó volt, ráadásul az egyik legveszélyesebb, gyógyíthatatlan és megelőzhetetlen betegséget okozó vírus, a keleti ló-agyvelőgyulladás az angol nyelvű sajtóban csak tripla E-ként (Eastern Equine Encephalitis) kórokozóját hordozta.

Nicholson augusztus 30-án tért haza a nyaralásból, 31-én betegedett meg, két napra rá pedig már kómában volt. Az orvosok tehetetlenek.

A tripla E-ről viszonylag keveset tudnak, a vírusnak nincs ismert ellenszere. A betegség 3-10 napon belül kialakuló tünetei között pedig előkelő helyen szerepel a halál, mivel amúgy leginkább náthához hasonló tüneteket produkál, írja a BBC. Az eddigi klínikai vizsgálatok szerint a vírus halálozási aránya 35 százalékos.

Az orvosok szeptember 13-án diagnosztizálták tripla E-vel Nicholsont. Ő az első, akit Európában ezzel a betegséggel diagnosztizáltak. Az Egyesült Államokban 1964 és 2004 között összesen 220 esetet jegyeztek fel.

Nicholson rokonai, mivel a férfin nem tudnak segíteni, most a többi nyaralót próbálják figyelmeztetni a veszélyre. "Senki sem gondolná, hogy ha az Egyesült Államokban megcsíp egy szúnyog, abból komoly baj lehet. Minnél több embernek kell tudnia erről" - nyilatkozta a BBC-nek Sharan McKenzie, Nicholson nővére.

McKenzie beszámolt arról is, hogy a család minden reményét elvesztette. Nicholson ugyan kinyitotta a szemét, de nincs öntudatánál. Az orvosok szerint pedig ha túl is éli a betegséget, biztosan súlyos, maradandó károsodást szenved. A keleti ló-agyvelőgyulladás a többi agyvelőgyulladáshoz hasonlóan az agyat és a gerincvelőt támadja, és a megemelkedett testhőmérséklet pusztítja a fehérjeállományt.