Judit
3 °C
7 °C

Pert indít az állam ellen a meghurcolt egyetemista

2002.01.22. 10:08
Több millió forintra perli az államot a közgazdaság-tudományi egyetem egyik végzős hallgatója, akit két rendőrtiszt vallomása és intézkedése alapján drogkereskedelem vádjával állítottak bíróság elé - adta hírül a Magyar Hírlap. A jogerős ítéletben ugyanis a bíróság kimondta, hogy Cs. G. nem követett el bűncselekményt, ráadásul a két nyomozó többször is ellentmondásba keveredett a tárgyalás során. A kárvallott fiatalember büntetőfeljelentést fontolgat a két tiszt ellen.
A bírósági iratok szerint 2000 június 22-25-e között egy tatai táborban tartotta évzáró rendezvényét az egyetem. Cs. G. 22-én este 11 óra tájban a tábor egyik mellékhelyiségéből jött kifelé, mikor a két rendőr közölte vele: órák óta figyelik, látták, hogy pénzért kisebb csomagot adott át fiataloknak, s azt feltételezik, hogy droggal üzletel.

Amfetamin és némi heroin

Felszólították, hogy ürítse ki a zsebeit. Miután ezt megtette, arccal a falhoz állították, és átvizsgálták. (A rendőrök kihallgatásuk során az átvizsgálást tagadták.) A jobb felső zsebéből ekkor került elő egy kis nejlontasak, amelyben kilenc amfetamin tartalmú tabletta és némi heroin volt.

A két érdi rendőr azt mondta, hogy szolgálati időn kívül, civilben érkeztek az egyetemi rendezvényre. További intézkedéshez a tatai kollégák segítségét kérték. A tatai rendőrök több száz társa szeme láttára rendőrautóba ültették Cs. G. -t, aki csak három hét múlva került szabadlábra. A fiatalember az előzetes letartóztatás és a több hónapos nyomozás során végig ártatlanságát hangoztatta. A tatabányai kapitányság a két érdi rendőr vallomása alapján lefolytatta ellene az eljárást.

Hibás intézkedések

Egy év elteltével, tavaly júniusban tárgyalta az egyetemista ügyét a Tatai Városi Bíróság. Cs.G. azt állította kábítószeres zacskót azután vette ki a rendőr a zsebéből, hogy zsebeit ő maga már kiürítette. Ezért azt kérte, hogy vegyenek ujjlenyomatot a lefoglalt zacskóról, ami azonban nem történt meg.

A tisztek többször megváltoztatták vallomásukat

Poligráfos vizsgálatot is kért maga ellen, ám ettől is elzárkóztak - értesült a Magyar Hírlap. A gyanúsított fiatalember számos tanút idéztetett a bíróságra, akik - a bíróság szerint - őszintének és hitelesnek tűnő vallomásukkal rávilágítottak számos ellentmondásra a két rendőr állításaival kapcsolatban. A tisztek többször is módosították vallomásukat, amelyet a bíróság pontatlannak, felületesnek ítélt.

Háromféle verzióval álltak elő például azzal kapcsolatban, hogy miként keveredtek az ominózus tatai egyetemi rendezvényre, intézkedésük pedig maguk a rendőrök is több ponton hibásnak értékelték. A vádlott mellett szólt az is, hogy korábban soha semmilyen eljárásban nem volt érintett, a kutyás házkutatás is eredménytelenül zárult. Ezért a fiatalember több millió forintos kártérítésre tart igényt a magyar államtól.

A sértett fiatalember a Magyar Hírlap érdeklődésére elmondta: a jogerős felmentő ítélet, amelyet bűncselekmény hiányában mondott ki a bíróság, teljes mértékben igazolta őt. Hozzátette: a jogerős felmentő ítélet után elnyert egy féléves nyugat-európai ösztöndíjat. Most, hogy hazatért, megindítja a kártérítési pert, és ügyvédjével rövidesen döntenek arról, hogy hamis vád gyanúja miatt élnek-e feljelentéssel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?