Pert indít az állam ellen a meghurcolt egyetemista

2002.01.22. 10:08
Több millió forintra perli az államot a közgazdaság-tudományi egyetem egyik végzős hallgatója, akit két rendőrtiszt vallomása és intézkedése alapján drogkereskedelem vádjával állítottak bíróság elé - adta hírül a Magyar Hírlap. A jogerős ítéletben ugyanis a bíróság kimondta, hogy Cs. G. nem követett el bűncselekményt, ráadásul a két nyomozó többször is ellentmondásba keveredett a tárgyalás során. A kárvallott fiatalember büntetőfeljelentést fontolgat a két tiszt ellen.
A bírósági iratok szerint 2000 június 22-25-e között egy tatai táborban tartotta évzáró rendezvényét az egyetem. Cs. G. 22-én este 11 óra tájban a tábor egyik mellékhelyiségéből jött kifelé, mikor a két rendőr közölte vele: órák óta figyelik, látták, hogy pénzért kisebb csomagot adott át fiataloknak, s azt feltételezik, hogy droggal üzletel.

Amfetamin és némi heroin

Felszólították, hogy ürítse ki a zsebeit. Miután ezt megtette, arccal a falhoz állították, és átvizsgálták. (A rendőrök kihallgatásuk során az átvizsgálást tagadták.) A jobb felső zsebéből ekkor került elő egy kis nejlontasak, amelyben kilenc amfetamin tartalmú tabletta és némi heroin volt.

A két érdi rendőr azt mondta, hogy szolgálati időn kívül, civilben érkeztek az egyetemi rendezvényre. További intézkedéshez a tatai kollégák segítségét kérték. A tatai rendőrök több száz társa szeme láttára rendőrautóba ültették Cs. G. -t, aki csak három hét múlva került szabadlábra. A fiatalember az előzetes letartóztatás és a több hónapos nyomozás során végig ártatlanságát hangoztatta. A tatabányai kapitányság a két érdi rendőr vallomása alapján lefolytatta ellene az eljárást.

Hibás intézkedések

Egy év elteltével, tavaly júniusban tárgyalta az egyetemista ügyét a Tatai Városi Bíróság. Cs.G. azt állította kábítószeres zacskót azután vette ki a rendőr a zsebéből, hogy zsebeit ő maga már kiürítette. Ezért azt kérte, hogy vegyenek ujjlenyomatot a lefoglalt zacskóról, ami azonban nem történt meg.

A tisztek többször megváltoztatták vallomásukat

Poligráfos vizsgálatot is kért maga ellen, ám ettől is elzárkóztak - értesült a Magyar Hírlap. A gyanúsított fiatalember számos tanút idéztetett a bíróságra, akik - a bíróság szerint - őszintének és hitelesnek tűnő vallomásukkal rávilágítottak számos ellentmondásra a két rendőr állításaival kapcsolatban. A tisztek többször is módosították vallomásukat, amelyet a bíróság pontatlannak, felületesnek ítélt.

Háromféle verzióval álltak elő például azzal kapcsolatban, hogy miként keveredtek az ominózus tatai egyetemi rendezvényre, intézkedésük pedig maguk a rendőrök is több ponton hibásnak értékelték. A vádlott mellett szólt az is, hogy korábban soha semmilyen eljárásban nem volt érintett, a kutyás házkutatás is eredménytelenül zárult. Ezért a fiatalember több millió forintos kártérítésre tart igényt a magyar államtól.

A sértett fiatalember a Magyar Hírlap érdeklődésére elmondta: a jogerős felmentő ítélet, amelyet bűncselekmény hiányában mondott ki a bíróság, teljes mértékben igazolta őt. Hozzátette: a jogerős felmentő ítélet után elnyert egy féléves nyugat-európai ösztöndíjat. Most, hogy hazatért, megindítja a kártérítési pert, és ügyvédjével rövidesen döntenek arról, hogy hamis vád gyanúja miatt élnek-e feljelentéssel.