Eleonóra
-1 °C
2 °C

Ellopták az 'Egyiptomit'

2005.12.26. 18:12
A rendőrség gyanúja szerint egy magángyűjtő megbízásából lopták el a finn Mika Waltari világhírű regényének, a "Szinuhe, az egyiptomi" eredeti kéziratát.
Nagy izgalmat keltett finnországi kulturális körökben, hogy ellopták Mika Waltari 1945-ben írt regényének, a Szinuhe, az egyiptominak kéziratát. A regény megjelenésének 60. évfordulójára rendezett kiállításról emelte el az eredeti szöveget két fiatalember. A kamerák ugyan állandóan a könyvet tartalmazó vitrinre szegeződtek, de az egyik tolvaj beállt a kamera és a vitrin közé - és amikor ellépett onnan, a féltve őrzött darabnak már hűlt helye volt.

Megbízásuk volt?

A rendőrség arra gyanakszik, hogy a kéziratot egy magángyűjtő megbízásából lopták el. Ezt a véleményt osztja a Mika Waltari-társaság elnöke is, aki az El País című spanyol napilapnak elmondta: az írónak sok rajongója van, köztük olyanok is, akik nagy összegeket készek áldozni céljaikért.

A kéziratnak, amely a finn írószövetség tulajdona, van ugyan egy digitális változata a kulturális archívumban, de az eredeti eltűnését mindenki pótolhatatlan veszteségnek tartja,

Az író 10 évig végzett kutatásokat az egyiptomi Középbirodalomról, mire megírta könyvét, amelyben a főhős Szinuhe Ehnaton fáraó orvosaként szerepel. A könyvet 32 nyelvre fordították le és Kertész Mihály Az egyiptomi címmel 1954-ben filmet is készített belőle.