Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Elvámoltatták Ehnaton fáraó szarkofágját

2003.08.21. 14:12
Az egyiptomi vámhatóságok több százmillió forintnyi vámot róttak ki az országnak saját kérésére visszaszolgáltatott műkincsre. Az egyiptomi vámosok a restaurálásra kiküldött műtárgyakat is elvámoltatják.
Egyiptom vámhatósága lefoglalta és csak akkor engedte be a Németországból egyiptomi kérésre Kairó számára visszaszolgáltatott egyedülálló régészeti kincset, amikor kifizették érte a rá kiszabott 10,17 millió egyiptomi font (377 millió forint) összegű vámot. Az Al Ahram Hebdo című francia nyelvű hetilap eheti számának nyilatkozva Ibrahim Abdel Megid, a külföldről visszaszerzett régiségek felelőse elmondta: a vámhivatalnokok ragaszkodnak ahhoz, hogy betű szerint alkalmazzák a szabályokat, miszerint a vám alapját a műtárgy súlya képezi.

Reformer fáraó

Ehnaton az emberiség történetének úttörő monoteista, egyistenhívő uralkodójaként ismeretes, i. e. 1372 és 1354 között uralkodott. Ezalatt valóságos vallási forradalmat hajtott végre országában, bevezetve a napisten kizárólagos kultuszát az általa alapított új fővárosban. Halála után azonban Egyiptom visszatért a korábbi többistenhithez. Üres kőszarkofágját a múlt században vitték el Egyiptomból és Németország az egyiptomi régészeti főtanács felhívására szolgáltatta vissza augusztusban.

Nemzetközi kampány

A szarkofágot aránylag hamar kiváltották az egyiptomi vám Fogságából. Az Al Ahram Hebdo szerint más a helyzet a kevésbé ismert műtárgyak esetében - ezeket sokszor igen nehéz behozni vagy visszahozni Egyiptomba. A hatóságok uyanis ugyanolyan szabályokat alkalmaznak rájuk vonatkozóan, mint bármely más műtárgyra, s általában a súly alapján vetik ki rájuk a behozatali vámot. A vámhatóságok eljárása annál is meglepőbb, mivel ugyanakkor Egyiptom nemzetközi kampányt folytat annak érdekében, hogy szolgáltassák vissza számára az országból a gyarmati időkben elvitt olyan műkincseket. Ilyenek például: Nefertiti szobrának feje, amelyet Németországban őriznek, a British Museumban látható rosette-i kő, amelynek alapján Champollion francia tudós megfejtette a hieroglifákat, vagy a párizsi Concorde-téren álló obeliszk. Ez utóbbi tekintettel 230 tonnás súlyára, alighanem megfizethetetlenül magas vámtételt jelentene.

Nem először

Az AFP feleleveníti, hogy az egyiptomi vámosok nem most kerültek először a helyi sajtó célkeresztjébe. Már 1999-ben is kiváltották az egyiptomi média heves és gúnyos bírálatát, amikor Ptolemaiosz óriás szobrának négy darabját restaurálás céljából Párizsba küldték. A restaurált művet visszatérésekor ugyanis lefoglalta az egyiptomi vám, mert az országot elhagyó négy darab helyett csak egy érkezett vissza. A francia régészek ugyanis gondosan összeillesztették a négyet.