Barátok a Törzsasztal közt

2000.06.02. 15:00
Első pillantásra rettenetesen idegesítő, tenyérbemászó és hiteltelen figurák folynak ki a szocreál Szomszédok kapitalista szellemmel átszőtt - nem enyhén - amerikanizált változatából. A Törzsasztal Barátok Közt Fan Klub topicja után azonban a benfenntesek tudásával felvértezve kifejezetten élvezhető a sorozat. A topicban a BK alkotócsapata is állandó hozzászóló - szerintük símán eladhatnánk a sorozatot Brazíliába vagy Mexikóba.

A naivan romantikus szereplő
Én55 szerint néha ez az ergya műanyag fordulatokkal megspékelt sorozat annyira izgalmas, mint amikor a teljesen ízét vesztett zöldalmás rágót unottan áttolsz a szájad egyik sarkából a másikba, hátha felfedezel még némi mesterséges ízadalékot.

Uhrin Benedeken edződött agyúak számára azonban kiváló szórakozást nyújt az RTL Klub lassan két éve megnyugtató rendszerességgel csorgó sorozata. Tudjuk, 19:25-kor tilos például idegeneket fogadni, mert nem értenék, miért vinnyogunk ringlibe görnyedve ezen a felületes, amatőr agyatlanságon.

Egyébként csak addig kétkedik a véletlenül bekapcsolódó, míg a topicra rá nem talál - s azután már csak azért is nézi rendületlenül a brazil és mexikói sorozatok nyomán összeb@rmolt adást, hogy - ahogyan Absent írja - a topicban képben legyen és hozzászólhasson.

Nickek adta nickek

A sör = béke (az eredeti címkéket lecserélték, valószínűleg nem jutott még eszükbe szerződést kötni egy sörgyárral sem)
Eszter: Buszter (Dolly Buster pornószínésznő után szabadon), tEszter, terpEszter;
Ákos: a Ló;
Laci: Prézli, Lúzer, Lezli;
András: Bandrás, farkatlAndrás, ANDREWBOY, magtalAndrás, (mert szerepe szerint nem lehet gyermeke);
Dani: daniSan (amióta kung-fu-t tanul) Jean Claude Van Dani, Bajszos;
Nóra: etNóra (származási elem), zetaNóra (Catherina-Zeta Johnshoz hasonlítani mások szerint súlyos hiba);
Misi: HomoMisi, Kukás (mindig ő viszi le a szemetet), Cseh kisvakond illetve HomoKukás;
Géza: gézengejza, GézenGézu;
Luca: Lüszi, Zsírhaj;
Miklós: Mickey Eweing;
Zsolt: 3eye, Küklopsz, Háromszemű;
Novák Éva: (fodrász) Szasszún ;
Magdi: proliMagdi, Mindenkiszeretianyust, Banyus;
Józsi: Malteros;
Móni: Monocici (egy alkalommal majdnem mellrákja volt), Moncsicsi;
Kriszta: Khrisztis, PRKriszti, Pléhbojkriszta;
Imre: Vigyorimi, Immigrant, Rambo;
Kertész Vilmos: KörteVilmos;
Garamvölgyi: GaramValley;
Csurgó István: CurgóIszti;
Kata: repeccsarkú Nyafi, nyafKata;
Berci: (a producer kutyája): vágókép, mocskos korcs;

Harvey, a topicindító megjegyzi: akik fikázni kívánják a BK-t, maradjanak a Barátok Közt a magyar Dallas c. topicnál. Azok pedig, akik ott is fankodtak, hát itt is sok szeretettel vannak látva.

Miután a topic állandó hozzászólói a szövegírók és a színészek is, a fanok speciális adatokkal, fotókkal, következő rész tartalmával és más csemegékkel felvértezve értelmezhetik az agyhalál sorozatot. A törzsgárda így fest: Szopi (Szoperátor), buza sándor, harvey (evad), Paco, Patter (Petterson), ATA (Ozon), Bróker. Mint harvey egy magánlevélben megjegyezte: azért nézzük a BK-t, hogy utána tombolhassunk, saját BK-nk van, saját sorozatunk, amit érteni lehet, talán, oda-vissza hat ez az egész.

Patás, (Somorjai Tibor, a sorozatban Berényi Ákos) ha már nagyon unja, hogy cikizik, szintén beleszól: Látom megmozdult az állóviz Németh Kristóf kartács pályáralépésével. Nem lesz olyan sokáig a sorozatban mint ahogy azt ti elképzelitek. A Nóra TT-je sem a Nóráé, a producer futtatja a járműparkját (Harley + TT), bezzeg a Berényi család másik fele (az Andrásék) ezeréves Opel Omegával jár. Elkezdtem járni kondizni, a SÜBA-ba, a Garamvölgyivel mert vele jóba lettem. Majd meglátjátok , hogy old meg engem.

daniSan és nyafKata
Szopi egy másik topicoló a stábból, aki rendszeresen nyom 1-1 infót: hogy Csaba nemsokára visszatér, csak az az egy apró gond, hogy teljesen elmegy az esze. Vagy hogy Ráró nem ússza meg: börtönbe ugyan nem megy, de ZSolt csúnyán lealázza a sörényest, és Miklós is megtalálja a legdurvább módját, hogy megbüntesse megbokrosodott unokalovát.

aranyásó ideális matekagyú néző: tőle megtudhatják, hogy az elmúlt 75 részben a szereplők legalább fejenkint 86.5 whiskyt gurítottak le a torkukon. Meg azt is, hogy a női nyakak átmérője 25 centivel lett kevesebb, mint az elején, ez szegény Pléhbojkrisztán és missneojockey-n sajna meg is látszik.

Hogy nyáron se unatkozzanak a kedves nézők

Sikerült kiadniuk a Berényi klán című újságot. A kiadvány egyelőre háromhavonként jelenik majd meg, az "olvasót a sorozat kezdését megelőző bonyodalmakba vezeti be!" -meg hasonló nyalánkságokról, persze mindezt szigorúan NYál-lány regény formájában: Vajon milyen is lehetett Zoltán, akibe beleszeretett a Kriszti, a Zsu, nameg a PopsiKlau is (Tihanyi Tóth Csaba, a sorozat Novák Lacija magánemberként tulajdonképpen egy szerencselovag, hiszen nemrég nyert a lottón.) Meg az is, hogy kik lesznek majd a film új szereplői. A jövő héten kerül az újságosstandokra a magazin első száma.

zephon szerint a BK nemcsak szórakoztatja, de egyben okítja, neveli társadalmunk átlagpolgárait. Példaként álljon itt néhány rendkívűl mélyenszántó alapigazság melyre a múltltkori rész világitott rá:
- A flamingó nem kolibri, viszont ízléstelen.
- Spájz nélkül egy kecó sz@rt sem ér.
- Bár friss hóban jobb, mint egy kocsiban, viszont az igazi király, lányok álma hely a bisztró.
- A nők nem azért akarnak átváltozni lóvá, hogy vegetáriánusok legyenek.

Én55 is lelkesen fejteget - Kit hívott Zsolti éjszaka, miután Gézu elment? Zsoltnak minek autó, soha nem megy sehova? Magdi anyus vajon hogyan mulatna a csipendél fiukkal akik csak egy kis darab vakolattal takarják el magukat ami később lehullik? Ugyancsak Én55 gyöngyszeme: Az feltűnt már valakinek, hogy Claudia nagypolgári lakásában barna mintás - ex NDK-s - linóleum van a nappaliban?

Nem folytatom. Megyek megkeresem a vendégváró kisbaltámat.

Egy előző rész tartalmából

Hivatalosan

A piacon a tapasztalatlan Kata megvallja Eszternek, hogy a háztartás vezetése nem is olyan könnyű, mint gondolta. Eszter megállapítja, hogy soha nem késő hazaköltözni, de Kata kitart döntése mellett, hogy Gézával akar élni.

A bérelt lakásban Esztert megdöbbentik a szegényes körülmények, de Kata optimista: a legjobbat fogja kihozni a lakásból, ami pillanatnyilag azt jelenti, hogy vacsorát főz Gézának.

Közben László, aki nem tud leszokni róla, hogy Évát megvédelmezze, vitájuk okáról kérdezi Andrást és Évát. De ők nem mondanak semmit Lászlónak. Krisztina látja, mennyire félti Évát László, és azt mondja Évának, hogy László biztosan szerelmes belé.
Magdit furdalja a kíváncsiság, de hiába próbál megtudni valamit Zsuzsától Éva és András veszekedéséről. Zsuzsa keményen rátámad Andrásra az Éva-ügy miatt, mivel fél, hogy ha Magdi megtudja, akkor Éva szerelmi élete nyilvánosságra kerül.

Géza arra érkezik haza, hogy Kata elkeseredetten próbálja eltűntetni első főzési kísérlete gyászos következményeit. Géza megnyugtatja Katát, hogy amíg együtt vannak, addig a főzésnek nincs semmi jelentősége.

Ahogyan a BK-fanok látják

Sárgadinnye héthúsz, de ha nem kell, leb@sz a kofa mind2 lábadról. TEszti csinálja jól: előbb körbefutja a piacot, aztán tobzódik. Prézli bekeményít, Szasszún tabu! Innen még komoly konfliktusok várhatók, bár a fehér fecskés vájárral szemben nem izmozott ekkorát az öreg mirelit futár. KörteVilmos izomból csapkodta a szemetest a kukához, mindig beleragad valami, Monocici bár közel jár a diplomához, nem szólt neki, hogy a zacskót nem ártana kiívelni belőle, bár lehet, hogy a Bisztróban is van néhány aranyszabály: a szemeteszsák érték!
Nem maradhatott el a mocskos korcs kötelező köre az udvaron, maga után rántotta a leveses özvegyet két agyatlan mondat erejéig. 3szem telekommunikált, megszerelte a telót az irodájában, míg detektív kissdé a csippendéleket irigyelte, kálámbóból simán leküldte GaramValleyt. CurgóIszti is próbálta követni a Küklopsz divatot, magára öltött egy izomocsmány kék garbót, úgy tűnik Moncsicsi bukik az ilyesmire. Tré ruházatban azonban eúttal is a repeccsarkú Nyafi győzött, kitérdesedett barna kordnaci, ha már a nyócba költöztek, gondolta a pecóhoz öltözik, nehogy leüssék a ruhái miatt.
Zsola elragadta Dani és Imi ötkilós aluljáróban vásárolt tetriszét, feldobta a makkost az asztalra és nekiállt pittyegni. Level 2, 500 points, game over.