Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Nem bírnak a görög erdőtüzekkel

2006.08.23. 13:44
Eddig ötezer hektár erdő égett le a Kaszándra-félszigeten, de a Peloponnészosz-félszigeten, Lakóniában is több ezer hektáron pusztít a tűz.

Észak- és Dél-Görögországban már a katonaságot is bevetették, azonban eddig nem tudták megfékezni az erdőtüzeket. A Kaszándra-félszigeten a közel háromszáz tűzoltó három kilométer széles fronton küzd, két zászlóaljnyi katona, nyolc repülőgép és három helikopter támogatásával.

Eddig leégett mintegy 5 ezer hektár erdő és ültetvény, s több tucat épület, köztük egy szálloda és egy bevásárlóközpont. Újabb halálos áldozatok nincsenek, amióta hétfő éjjel egy német turista odaveszett a lángok között.

A Peloponnészosz-félszigeten, Lakóniában is több ezer hektáron pusztít a tűz, de már csendesedni látszik, és a hatóságok remélik, hogy rövidesen kialszik. Az erős szél mindenesetre alábbhagyott, ami könnyít a helyzeten. A félsziget egy másik részén, Árkádiában szintén tűz ütött ki, de sikerült lokalizálni.

Törökországban gyújtogatás idézett elő több tüzet. Kurd gerillák szerdán közölték, hogy az ország 17 pontján gyújtogattak, tiltakozásul azellen, ahogyan a hatóságok a kurdokkal bánnak. A Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű szervezet azzal fenyegetőzik az üzenetében, hogy újabb erdőket gyújtanak fel. Törökországban a hét végén összesen kétezer hektár erdő égett le mintegy 90 tűzvészben. A veszélyt növeli, hogy a hőmérséklet hetek óta nyugaton 40 fokra, keleten 45-re emelkedik nap közben.