Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közlekedési káoszt okozott a heves eső

2002.08.09. 16:54
A péntek délutáni heves eső miatt a főváros több pontján teljesen megbénult a forgalom. A legtöbb gondot az okozta, hogy a nagy mennyiségű vizet a csatornák nem tudták elvezetni. Az eső után 23 helyre riasztották a tűzoltókat, két autó összetört, egy ház kigyulladt. Németh Lajos meteorológus szerint jövő keddig csapadékos időre számíthatunk.
- Budapest két pontján vált kritikussá a helyzet - mondta el az Indexnek a Fővinform ügyeletese. - A Dózsa György úton, a Vágány út mellett a vasúti híd alatt 40 centiméter magasan áll a víz. A forgalmat elterelték, a környező utakon dugók alakultak ki. A János-hegyi felüljáró alatt is kritikus a helyzet, és ugyancsak sok gondot okoz a budai hegyekből ömlő esővíz is, ugyanis sok helyen átfolyások keletkeztek.

Az ügyeletes szerint a péntek esti csúcsforgalom kezdetére, 18 órára normalizálódhat a helyzet, de csak akkor, ha a következő pár órában nem esik több eső. A tűzoltók és a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai több helyen állítottak üzembe nagy teljesítményű szivattyúkat.

Elöntött pincék, összetört autók, tűz

A tűzoltókat a XIII. kerületbe riasztották a legtöbbet, de a VI. és a VIII. kerületből is sok hívás érkezett. Városszerte 16 óráig 23 helyen kellett pincékből, lakásokból szivattyúzni.

A heves esőzés miatt kidőlt egy magas fa a Pollack Mihály téren, és összezúzott két autót. A XVI. kerületben egy villám csapott az egyik ház tetőterébe. A tetőszerkezet és a melléképület leégett.

A fővárosban utoljára július 18-án okozott közlekedési káoszt az eső. Ekkor több helyen is fél méter magasan állt az esővíz.

Miskolcon pénteken 90 milliméter eső esett, így 72 óra alatt kéthavi átlagnak megfelelő csapadék hullott a borsodi megyeszékhelyen.

Hétfőn tetőzik a Duna

Budapest közlekedésében legközelebb hétfőn várhatóan komolyabb fennakadás, mivel az előrejelzések szerint várhatóan hétfőn a reggeli, délelőtt órákban tetőzik a fővárosban a Duna és ez a rakpartok lezárásával járhat. A tetőzést nagyban befolyásolja az is, hogy addig még mennyi eső esik. A Duna várhatóan 620-623 centiméter körüli magassággal tetőzik. A budai alsó rakpartot 615 centiméteres vízmagasságnál zárják le.

Németh Lajos meteorológus úgy tájékoztatta az Indexet, hogy ma még lehet eső Budapesten. Szombattól viszont szárazabb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, így kevesebb csapadék várható. Vasárnap délelőtt sok napsütésre lehet számítani, de délutántól újra nedves légtömegek érkeznek. Hétfőn és kedden is csapadékos időre számíthatunk.

  • Több ezer budaörsi ház vár az Otthontérképen!
  • Költözz Szentendrére a budai nyugalomba, ingatlanokat az Otthontérképen találsz
  • Panorámás lakások a térképen, Budapesten