Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Közlekedési káoszt okozott a heves eső

2002.08.09. 16:54
A péntek délutáni heves eső miatt a főváros több pontján teljesen megbénult a forgalom. A legtöbb gondot az okozta, hogy a nagy mennyiségű vizet a csatornák nem tudták elvezetni. Az eső után 23 helyre riasztották a tűzoltókat, két autó összetört, egy ház kigyulladt. Németh Lajos meteorológus szerint jövő keddig csapadékos időre számíthatunk.
- Budapest két pontján vált kritikussá a helyzet - mondta el az Indexnek a Fővinform ügyeletese. - A Dózsa György úton, a Vágány út mellett a vasúti híd alatt 40 centiméter magasan áll a víz. A forgalmat elterelték, a környező utakon dugók alakultak ki. A János-hegyi felüljáró alatt is kritikus a helyzet, és ugyancsak sok gondot okoz a budai hegyekből ömlő esővíz is, ugyanis sok helyen átfolyások keletkeztek.

Az ügyeletes szerint a péntek esti csúcsforgalom kezdetére, 18 órára normalizálódhat a helyzet, de csak akkor, ha a következő pár órában nem esik több eső. A tűzoltók és a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai több helyen állítottak üzembe nagy teljesítményű szivattyúkat.

Elöntött pincék, összetört autók, tűz

A tűzoltókat a XIII. kerületbe riasztották a legtöbbet, de a VI. és a VIII. kerületből is sok hívás érkezett. Városszerte 16 óráig 23 helyen kellett pincékből, lakásokból szivattyúzni.

A heves esőzés miatt kidőlt egy magas fa a Pollack Mihály téren, és összezúzott két autót. A XVI. kerületben egy villám csapott az egyik ház tetőterébe. A tetőszerkezet és a melléképület leégett.

A fővárosban utoljára július 18-án okozott közlekedési káoszt az eső. Ekkor több helyen is fél méter magasan állt az esővíz.

Miskolcon pénteken 90 milliméter eső esett, így 72 óra alatt kéthavi átlagnak megfelelő csapadék hullott a borsodi megyeszékhelyen.

Hétfőn tetőzik a Duna

Budapest közlekedésében legközelebb hétfőn várhatóan komolyabb fennakadás, mivel az előrejelzések szerint várhatóan hétfőn a reggeli, délelőtt órákban tetőzik a fővárosban a Duna és ez a rakpartok lezárásával járhat. A tetőzést nagyban befolyásolja az is, hogy addig még mennyi eső esik. A Duna várhatóan 620-623 centiméter körüli magassággal tetőzik. A budai alsó rakpartot 615 centiméteres vízmagasságnál zárják le.

Németh Lajos meteorológus úgy tájékoztatta az Indexet, hogy ma még lehet eső Budapesten. Szombattól viszont szárazabb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, így kevesebb csapadék várható. Vasárnap délelőtt sok napsütésre lehet számítani, de délutántól újra nedves légtömegek érkeznek. Hétfőn és kedden is csapadékos időre számíthatunk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Több ezer budaörsi ház vár az Otthontérképen!
  • Költözz Szentendrére a budai nyugalomba, ingatlanokat az Otthontérképen találsz
  • Panorámás lakások a térképen, Budapesten