Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az ÁNTSZ javasolja az esztergomi vízkorlátozás feloldását

2004.08.09. 15:45
Nem kockázatos az esztergomi víz fogyasztása, ezért javasoljuk a védelmi bizottságnak a korlátozások feloldását - közölte hétfőn a megyei tiszti főorvos. Az ÁNTSZ nem talált összefüggést a hétvégén bejelentett hányásos, hasmenéses megbetegedések és a Kis-Dunába került szennyező anyagok között. A tiszti főorvos szerint nehéz kérdés, hogy mekkora mulasztást követett el az Onyx Kft., amikor először csak fáradtolaj-szennyezésről tájékoztatta a közvéleményt.
A Komárom-Esztergom megyei tiszti főorvos szerint nem kockázatos a vízfogyasztás Esztergomban, és ezért javasolja a korlátozások feloldását, derült ki hétfőn délután az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban tartott sajtótájékoztatón. Az ÁNTSZ több száz vegyi anyagot keresve vizsgálta a vízmintákat, de a jelenlévő toxikus anyagok mennyisége egyetlen esetben sem érte el az egészségügyi határértékeket, indokolta javaslatát a megyei tiszti főorvos.

A cég elfogadhatatlannak tartja a riogatást
A dorogi környezetszennyezés esetében a bírság százmillió forint nagyságrendű - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A miniszter szerint "rendkívül komoly és elrettentő erejű már most is ez a bírságolási rendszer". Mint fogalmazott, súlyos ipari balesetről van szó. A cég közleményben sajnálatát fejezte ki a történtekért, amelyért a törvény és a hatóságok előtt "vállalja a felelősséget", ugyanakkor nem tartja elfogadhatónak, hogy az esetet egyéb érdek érvényesítésére használják fel, riogatva a lakosságot - közölte a céget képviselő sajtóügynökség hétfőn az MTI-vel.
Az Esztergomi Területi Védelmi Bizottság múlt hét csütörtökön rendelte el, hogy tilos vizet inni a városban és környékén, mivel július 30-án, pénteken a dorogi hulladékégetőből több mint 100 köbméter szennyezőanyag került a Kenyérmezei-patakba, majd onnét a Kis-Dunába az ivóvízellátást biztosító parti kutak közelében. A szennyeződést kibocsátó Onyx Kft. igazgatója közölte, a veszélyes anyagot tartalmazó fémtartály meghibásodásának okát vizsgálják.

Teszt vízibolhákkal

A tiszti főorvos hétfői sajtótájékoztatóján azt is elmondta, a Duna vízhozama azon a területen ezerötszáz köbméter másodpercenként, így a szennyezett víz "már a Vaskapunál járhat". Ettől függetlenül az Esztergomi Védelmi Bizottság helyesen döntött, amikor a vízfogyasztás korlátozásáról határozott - mondta dr. Grosschmid Sándor.

A hasmenéses-hányásos megbetegedésekről szólva a szakember elmondta, hogy péntek délutántól hétfőig összesen nyolc esetet regisztráltak a város egyetlen orvosi ügyeletén. Ez a szám semmivel sem több mint a máskor szokásos átlag, így nem jelenthető ki, hogy a tünetek összefüggésben állnának a vízszennyeződéssel, és egyébként sem ismernek olyan vegyi anyagot vagy mikroorganizmust, ami egy hét lappangási idő után okozna ilyen szimptómákat.

Az esztergomi közkutak vizét a hétvégén az ÁNTSZ emberei vízibolhákkal, a vízmérgezésre leginkább érzékeny állatokkal tesztelték. A hétvégén már csak 10-20 százalékban pusztultak el az apró állatok, ami arra utal, hogy a víz szennyezettsége már nem veszélyes.

Még mindig nem tudják, hogy történt

Nem egyértelmű, hogy követett-e el mulasztást az Onyx Kft., amikor először fáradtolajról tett jelentést, vélekedett a megyei tisztifőorvos. Nem szükséges ugyanis, hogy a cég nyilvántartásában minden vegyi anyag tételesen szerepeljen, de azt mindenesetre tudniuk kellett volna, hogy nem fáradtolajról, hanem gyógyszergyári hulladékról van szó. "Nem vezettek félre minket, csak bizonyos dolgokat elhallgattak" - tette hozzá dr. Grosschmid Sándor.

A szennyezés ügyében rendkívüli ülést tart jövő kedden az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága, mondta Turi-Kovács Béla, a bizottság elnöke. Turi-Kovács hétfőn felkereste a francia tulajdonú Onyx Kft. égetőművét, ahol az igazgatótól, Lávler Katalintól úgy értesült, még mindig nem tudják, hogyan és miért ömlött ki az anyag a tartályból, ezt a kérdést egyelőre belső és független szakértők is vizsgálják.

A tartályban található, 860 köbméternyi folyékony hulladékból 90 tonna került ki a tartályból, és abból 48 tonna ömlött a patakba. Turi-Kovács Béla a helyszíni szemlén néhány kifogást tett a tartályok kialakításával kapcsolatban, például megállapította, hogy túl közel van az élővízhez.

Az ÁNTSZ most a fővárosban és Pest megye más területein is vizsgálja a vízminőséget.

A térségben nem veszélyes a Duna vize
Nem veszélyes ivásra és főzésre a Duna vize Esztergom környékén - tájékoztatta Bújdosó László országos tiszti főorvos hétfőn a telefonon érdeklődő dorogi alpolgármestert. "A térség lakossága minden bizonnyal megnyugvással fogadta, illetve fogadja e hírt. Önkormányzatunk azért nem rendelte el a vezetékes ivóvíz fogyasztásának, illetve felhasználásának tilalmát, mert már az első mérések szerint is a szennyezettség mértéke messze elmaradt a megengedett határértékektől" - mondta el az MTI-nek Baranyai Lőrinc alpolgármester.