Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hány embernek volt hasmenése Esztergomban?

2004.08.12. 20:25
A hét végéig biztosan érvényben marad az ivóvíz fogyasztásának korlátozását előíró rendelet Esztergomban. A város közelében még mindig szennyeződés jut egy patakba, miközben a város vezetése és az ÁNTSZ a megbetegedések számán vitatkozik.
Az ÁNTSZ közlésével ellentétben nem nyolc, hanem mintegy 150 embernek volt hányásos és hasmenéses betegsége az esztergomi ivóvízszennyezés következtében, közölte Meggyes Tamás polgármester csütörtökön Esztergomban. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a hét végén csak nyolcan jelentkeztek hányásos és hasmenéses betegséggel az ügyeleten, az önkormányzat felhívására viszont mintegy másfél százan jelezték vissza, hogy nekik is volt ilyen betegségük, mondta sajtótájékoztatón Meggyes Tamás.

Nincs oka kételkedni

Popincsák Géza, a Komárom-Esztergom Megyei ÁNTSZ helyettes tisztiorvosa, a vízvizsgálatok megbízott irányítója elmondta, "semmi okom kételkedni kollégáim összesítésében, az orvosoknak ugyanis minden megjelent beteget regisztrálniuk kell. "A havária pénteken történt. A vegyi anyagok okozta megbetegedések azonnal és nem napokkal később jelentkeznek" - fogalmazott.

A polgármester azon megjegyzésére, mely szerint még mindig szennyezett víz folyik a Kenyérmezei-patakból a Kis-Dunába, a szennyezést okozó dorogi Onyx Magyarország Kft. azt közölte, "a káresemény időpontját követően az égetőműből semmiféle kibocsátás nem történt". Ennek ellenére a csapadékvizet elvezető csatorna patakba történő betorkollásánál, több kilométerre az üzemtől mégis szennyezett víz folyik ki a csatornából a patakba. "Ennek forrása azonban nem az égetőmű, s ezért kértük a hatóság vizsgálatát" - közölte a cég.

Független labor vizsgálódik, addig marad a korlátozás

Még július 30-án jelentős mennyiségű szennyező anyag került a francia tulajdonú Onyx Kft. veszélyes égetőművéből a Kenyérmezei-patakba és onnét a táti Kis-Dunába, alig két kilométerre a víznyerő helyektől. A teljes vízkorlátozást a múlt hét csütörtökön rendelték el Esztergomban és Tokodaltáron. Ezt kedden a védelmi bizottság - mivel az ÁNTSZ hétfőn azt nyilatkozta, hogy a vegyi anyagok jóval a káros határértékek alatt vannak a vízben - úgy módosította, hogy a tilalom már csak a 14 éven aluli gyerekekre és a terhes nőkre vonatkozik.

Várhatóan e hét végéig készülnek el egy független laboratóriumban azok a vizsgálatok, amelyek eredményeinek tanulmányozása után ül össze újból a védelmi bizottság, és határozza meg a további teendőket. Addig továbbra is palackos és zacskós, valamint lajtos kocsival szállított jó minőségű ivóvízzel látják el a lakosságot és a vendéglátóipari egységeket Esztergomban.