Ágnes
-1 °C
2 °C

Megmutatta arcát az arcátültetett

2006.02.06. 15:28
A felső ajka szemmel láthatóan bénult, és egyelőre nehezen érteni mit beszél, de ettől eltekintve teljesen normálisan néz ki az első arcátültetésen átesett beteg. Isabelle Dinoire sajtótájékoztatón mutatta meg új arcát a világnak.

"Végre olyan arcom van, mint bárki másnak" - kezdte első nyilvános szereplését Isabelle Dinoire, az első arcátültetés alanya. Beszéde a CNN jelentése szerint nehezen érthető a szörcsögés miatt. A felvételeken látható volt, hogy felső ajkát nehezen tudja mozgatni.

Öngyilkosvádak

Dinoire-t - akinek a neve most vált ismertté - tavaly novemberben műtötték meg egy forradalmian új technológiát alkalmazva. Az asszony arcát labrador-keverék kutyája rágta le fejéről, amikor eszméletlenül hevert otthonában. Egyes értesülések szerint Dinoire altatóval adagolta túl magát, ez etikai kérdéseket is felvetett.


Isabelle Dinoire

Orvosa, Jean-Michel Dubernard tagadta a sajtóban megjelenteket, ahogy azt is, hogy a donor szintén öngyilkosság áldozata volt.

Enyhe bénultság

Orvosai január közepén már gyógyultnak minősítették páciensüket, aki szerintük tíz héttel a műtét után már elég felkészült volt egy sajtótájékoztatóhoz is. "Jól van, teljesen normális. Leszámítva egy enyhe bénultságot" - mondta el a tájékoztatón az arcátültető orvoscsoport másik vezetője, Bernard Devauchelle.

Az asszonyról a műtét előtt és után is képeket közlő People magazin értesülései szerint Dinoire jól van, csokival és eperrel próblja felszedni a gyógykezelés alatt leadott kilóit.

Dinoire egyébként már megmutatta arcát a világnak, igaz, a korábbi alkalmakat nem harangozták be a sajtónak. Dechauvelle szerint lakóhelyén senkinek sem tűnt fel, hogy az asszony műtéten esett át.

Az állapotáról beszámoló orvosok januárban aggályukat fejezték ki, mert Dinoire a műtét után újrakezdte a dohányzást. Ez ronthatja az új arcszövetek beépülésének esélyét, mivel rontja a szövetek vérellátását.