Vilhelmina
10 °C
21 °C

Megszöktek az előzetes elől a Farkas testvérek

2008.11.03. 15:04
Hétfőn első fokon ítéletet hirdetett a Pesti Központi Kerületi Bíróság Farkas Péter és két társa kábítószeres ügyében. A megismételt első fokú eljárásban öt év fegyházat kapott az olimpikon, akinek testvére kereket oldott a tárgyalásról, később Farkas Péter is megszökött. A bíróság távollétükben elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Megszökött az ítélethirdetésről Farkas Károly, később testvére, Farkas Péter is kisétált.

Farkas Károly, az olimpiai bajnok kábítószeres ügyének másik vádlottja rosszullétre hivatkozva a mosdóba ment, majd eltűnt a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületéből hétfő délután. A férfi rosszulléte miatt a bíróság félbeszakította az ítélethirdetést. A bíróság elfogatóparancsot bocsátott ki ellene, és ezután folytatta az első fokú ítélet kihirdetését a két másik vádlott jelenlétében.

A bíróságtól a következő írásos tájékoztatást kaptuk a történtekről: "Az ítélet rendelkező részének kihirdetését követően, mely szerint F. Károly vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki és őt 7 év fegyházbüntetésre ítélte, F. Károly vádlott közölte, hogy rosszul érzi magát, hányingerre panaszkodott. A bírónő engedélyezte, hogy védője kíséretében a mellékhelyiségbe távozzon. Kb. 20 perc eltelte után a vádlott még nem tért vissza a tárgyalóterembe, ezért a bírónő ellenőriztette, hogy valóban a mellékhelyiségben tartózkodik-e. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a vádlott, akit a bíróság a tárgyalásra szabályszerűen idézett, engedély nélkül eltávozott. A bírónő haladéktalanul gondoskodott a vádlott kézre kerítése érdekében és ezért vele szemben elfogatóparancsot bocsátott ki. A vádlott távolléte az ítélet kihirdetésének nem akadálya, ugyanis a Be. 322. § (2) bekezdése alapján ilyen esetben a határozat a vádlott távollétében is kihirdethető. A vádlott magatartását a bíróság az ítélet ellen bejelentett fellebbezésnek tekinti. F. Károly vádlott fenti magatartásával nem követett el bűncselekményt."

Testvére után néhány órával Farkas Péter is megszökött a többórás ítélethirdetésről a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hétfőn. Farkas Károly szökése után órákkal újabb szünetet tartott a bíróság, azután azonban már Farkas Péter sem jött vissza, így ellene is elfogatóparancsot adtak ki. Az első fokú ítélet kihirdetésének végén a bírónő a Farkas testvérek előzetes letartóztatását rendelte el a távollétükben. Mindeközben a tárgyaló előtt rendőrök ültek.

A Független Hírügynökség szerint a bírónő azt is mondta: "Elrendelni szándékoztam mindhárom vádlott előzetes letartóztatását, azért rendeltem a terem elé rendőröket". Mivel az elsőrendű vádlott nem szökött meg, esetében csupán lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Pelle Andrea, Farkas Péter védője kérdésünkre azt mondta, hogy a szökések nem befolyásolják az eljárás további menetét, vagyis hogy mi lesz a másodfokú döntés. A szökés azért nem változtat a helyzeten, mert már annak megtörténte előtt úgy döntött a bírónő, hogy a három vádlott előzetes letartóztatását rendeli el.

Pelle Andrea megjegyezte, hogy hosszabb büntetések kiszabása esetén sem kötelező elrendelni az előzetes letartóztatást, általában azonban formális indokokra hivatkoznak, mint szökés vagy elrejtőzés veszélye. Szerinte azonban ez a döntés meghozatalakor nem volt indokolt, mivel mindhárom vádlott minden korábbi tárgyaláson ott volt, időben megjelent.

Az elsőrendű vádlottnak szerencséje volt, hogy két vádlott-társa elment, így enyhítették előzetes letartóztatását lakhelyelhagyási tilalomra, tette hozzá.

A Független Hírügynökség információi szerint voltak rendőrök a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol Farkasék ügyét tárgyalták. A rendőröket hivatalos úton kérték a tárgyalóterem elé, de a bíróság kérése az volt, hogy ne lépjenek be a terembe, amíg nem hívják őket. Mivel az ítéletet nem ismerhették és senki nem kérte őket, hogy beavatkozzanak, így nem is tudták megakadályozni, hogy a testvérpár elhagyja az épületet. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint egyébként mikor Farkas Károly - aki testvérénél korábban távozott - elment a bíróságról, még nem voltak ott a rendőrök, vélhetően azért, mert az ítélethirdetés idejére kérték őket oda.

A bírónő tehát még azelőtt döntött a három vádlott előzetes letartóztatásáról, hogy a Farkas testvérek távoztak volna a bíróságról, azonban ezt csak az ítélethirdetéskor jelentette be, amikor már csak az elsőrendű vádlott tartózkodott a bíróságon.

Farkas Péter egykori olimpiai bajnok birkózót egyébként öt év fegyházra ítélte bűnsegédként elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt elsőfokú ítéletével a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn.

A bíróság elrendelte egy másik eljárásban korábban jogerősen kiszabott egyéves börtön végrehajtását is. Farkas Péter két vádlott-társa hat illetve hét év fegyházat kapott társtettesként elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt. Az ítélet nem jogerős, mert a vád és a védelem is fellebbezett ellene.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter, mint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja, a Farkas Péter és két társa elleni büntető ügyben kezdeményezi az OIT-nál és az Ügyvédi Kamaránál, hogy a konkrét ügy történéseit a bíróság tevékenysége és ügyvéd etikai szempontból vizsgálják meg, és tegyenek javaslatokat, intézkedéseket, hogy az igazságszolgáltatás és a büntetések végrehajtása alól súlyos bűncselekményt elkövetők ne vonhassák ki magukat, olvasható az IRM hétfő esti közleményében.

Farkas Péter és öccse

Farkas Péter és két társa ellen 2005 októberében emeltek vádat, miután 2004. október 14-én őrizetbe vette őket a rendőrség. A harmadrendű vádlott Farkas Péter, öccse Farkas Károly és az elsőrendű vádlott N. Pál a vád szerint egy XVII. kerületi családi házban és annak melléképületében - egy pincében - marihuánát termesztettek. A nyomozók rekordmennyiségű, több ezer tő kendert találtak a sokmilliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben, állítólag ötvenmillió forintot is elérte a lefoglalt növények értéke.

Az ügyészség álláspontja szerint a házat teljes mértékben átalakították a kábítószer-termesztéshez, a ház ugyan édesanyjuk nevén volt, de ott nem lakott soha senki, lakhatásra nem is tették alkalmassá. "A komfortfokozat növelésével összeegyeztethetetlen műszaki, gépészeti átalakításokat végeztek, ott életvitelszerűen nem éltek" – állította vádbeszédében az eljáró ügyész.

Farkas Péter azt állította, neki nem volt tudomása arról, mi folyik házában, ő maga kizárólag papagájokat etetni járt oda.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) korábban első fokon bizonyítottság hiányában felmentette Farkas Pétert a jelentős mennyiségű kábítószer való visszaélés vádja alól, ugyanakkor két vádlott társát 2-2 év szabadságvesztésre ítélte. A Fővárosi Bíróság az ügyészség fellebezése után tárgyalta másod fokon az ügyet, és megalapozatlannak találta, hogy az első fokon eljáró bíróság megalapozatlannak találta a vádakat. Ezért az ügyet újra első fokra, egy másik büntetőtanácshoz utalta vissza, így tárgyalta most újra az ügyet a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A Farkas testvérek szabadlábon védekeztek idáig, Farkas Károly egy szendvicsbárt is üzemeltetett Budapesten.

Farkas Péter

Farkas Péter 1968 augusztus 14-én született, az UTE színeiben lett kötöttfogású birkózó. 1988-ban junior Európa-bajnok lett, két évvel később 82 kilogrammos súlycsoportban már világbajnok.

91-ben Eb- és Vb-aranyat szerzett, a 92-es barcelonai olimpián is a dobogó legfelsőbb fokára állhatott (elhíresült aranyérem-harapását rengetegen utánozták később). Ezután a legjobb eredménye az 1996-os Európa-bajnokságon született, ahol ezüstérmes lett, míg ugyanebben az évben az olimpiát a 17. helyen zárta kötöttfogásban.

2001-ben hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt emeltek ellene vádat, mert kis híján elütött egy vele szemben tilos parkolás miatt intézkedni akaró rendőrt. A bíróság 2002-ben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a sportolót.

15%
4990 Ft
4242 Ft
15%
4299 Ft
3655 Ft