Konrád
8 °C
26 °C

Tíz év börtön a fejszés gyilkosságért

2005.02.24. 13:09
A büntetett előéletű romániai férfi 1995-ben jött Magyarországra. 1995 júniusában ismeretlen okból nézeteltérésbe került szállásadójával, akit végül egy fejszével agyonvert. A 2003-ban elfogott férfit másodfokon tíz év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Tizennégy év fegyház helyett "csak" tíz év börtön a büntetése annak a román férfinak, akinek ügyében jogerős határozatot hozott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön. A vádlott ellen magyarországi szállásadója meggyilkolása miatt indult eljárás, az elsőfokú bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek. A táblabíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a férfi nem különös kegyetlenséggel követette el a gyilkosságot, ezért mérsékelték a büntetését. A vádlott a tárgyaláson bejelentette, hogy büntetését Romániában szeretné letölteni, áll a táblabíróság közleményében.

A Békés Megyei Bíróság 2004. október 14-én ítélte el nem jogerősen a 29 éves román állampolgárt. A nőtlen, gyermektelen, Romániában már többször is büntetett vádlott 1995-ben jött Magyarországra, majd munkát keresve Békéscsabára költözött. Itt ismerkedett meg későbbi áldozatával, aki bérleti díj fizetése ellenében szállást biztosított neki.

1995 júniusában ismeretlen okból nézeteltérésbe kerültek egymással, aminek következtében a vádlott felkapott egy fejszét, és négyszer, nagy erővel fejbe vágta a sértettet, majd egy szúróeszközzel mellkason is szúrta. A sértett a helyszínen meghalt, életét gyors és szakszerű orvosi beavatkozás sem tudta volna megmenteni.

A vádlott a gyilkosság után megmosakodott, a fejszét az udvaron elrejtette, és Romániába menekült. A nyomozás során a vádlott ellen elfogató parancsot adtak ki, végül 2003 márciusában Magyarországon sikerült elfogni.