Krisztina
18 °C
24 °C

Huszonnégy halott a finn buszbalesetben

2004.03.19. 10:04
Sítúrára utazó gyerekek ültek azon a buszon, melybe egy jeges úton megcsúszó teherautó hajtott Finnországban. A katasztrófában huszonnégyen életüket vesztették, tizenöten megsérültek.
A jeges úton megcsúszott és egy teherautónak ütközött egy busz Finnország déli részén. A balesetben huszonnégyen életüket vesztették, tizenöten megsebesültek.

A katasztrófa Helsinkitől 190 kilométerre északra, Aanekosi közelében történt. Okozója az első jelentések szerint a súlyos papírtekercseket szállító teherautó volt, amely a jeges úton megcsúszva belerohant a szembejövő buszba - mondta el az AP-nek Jan Tikanoja közrendőr.

A buszban negyvenen utaztak, többségében sítúrára utazó gyerekek. Az utasok többsége Helsinkiből és Tamperéből származott.

"A teherautó nagyméretű papírrolnikat szállított, amik a busz szélvédőjén keresztül az utastérbe repültek" - mondta el az AP-nek Tikanoja. Elmondása szerint több sérült is a roncsok közé szorult.

A baleset színhelyéhez közel található kórházban ápolt tizennégy fiatal sérült közül négynek az állapota válságos - közölte Jukka Puolakka főorvos.

A baleset az egyik legsúlyosabb Finnország történelmében. 1979-ben egy idősek otthonában keletkezett tűzvészben huszonheten vesztették életüket, 1940-ben pedig tizenheten lelték halálukat, amikor egy busz a tengerbe zuhant