Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Moziba se nagyon járnak a kamaszok

2004.08.18. 10:58
Kapcsolódó cikkek (1)
A középiskolások saját bevallásuk szerint szabadidejük nagyobb részét töltik újságolvasással, mint diszkózással, derült ki a FISZ országos felméréséből. A tizenkettedik évfolyam felé haladva egyre csökken a sportolásra, számítógépezésre, plázázásra fordított idő, az idősebbek viszont többet buliznak és vezetnek.
A zenehallgatás (84 százalék), barátokkal együtt töltött idő (65 százalék), valamint a tévézés, videózás (64 százalék) teszi ki a középiskolások mindennapjainak legnagyobb hányadát, alig akadnak azonban, akik rendszeresen járnának színházba, moziba vagy könnyűzenei koncertekre, derült ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) országos felméréséből, amelyben 655 középiskola 34 ezer, 10-12. évfolyamos diákja vett részt.

A lányok vásárolnak, a fiúk számítógépeznek

A szabadidős tevékenységek között nem mutatkoznak nagy nemi különbségek a családdal töltött idő, az újságolvasás, a partizás és a diszkózás tekintetében. A lányok azonban jóval több időt szánnak szépítkezésre, könyvek olvasására, plázázásra, mint a fiúk, akik inkább az autóvezetésben, motorozásban és a számítógépes játékok élvezetében jeleskednek. Az életkor előrehaladtával a diákok egyre kevesebb időt fordítanak bevásárlóközpontok látogatására, a barátokkal való együttlétre, a sportra és a számítógépes játékokra. Ugyanakkor a 12. évfolyamosok gyakrabban járnak partikra, és a korhatárhoz kötött jogosítvány miatt jóval több 12.-es diák fordít időt autóvezetésre.

Vidéken tarolnak a diszkók

A FISZ elemzésében vizsgálták a lakóhely szerinti különbségeket is a fiatalok válaszaiban: eszerint a vidéki fiatalok ritkábban jutnak el moziba, színházba, nagyobb aktivitással vesznek részt azonban az éjszakai-esti életben: partiba és diszkóba egyaránt a kisebb településeken élő fiatalok járnak gyakrabban. Az ún. partizásban a fővárosiak kevésbé vannak lemaradva, mint a diszkózás tekintetében.

Számítógépes játékokkal a fővárosiak szeretnek a legjobban játszani, alig valamivel maradnak le tőlük a kisközségek fiataljai, a legkevésbé a vidéki nagyvárosok diákjai szánnak erre szabadidőt.

Érdekesség, hogy a legtöbb időt a vidéki nagyvárosok kamaszlányai fordítanak a szépítkezésre, valamivel többet, mint a falvak lakói. Legkevésbé a budapestiek törődnek külsejükkel, 6 százalékponttal lemaradva a nagyvárosok diákjaitól.

Sport, kirándulás, semmi

A megkérdezett diákok 38 százaléka heti egy-kétszer sportol, 28 százalékuk mindennap mozog. A kirándulás nem számít népszerű programnak: a diákok 42 százaléka ritkán túrázik, 9 százalékuk soha nem jár kirándulni. Három százalék saját bevallása szerint mindennap kirándul; éppen ugyanennyien állítják, hogy mindennap járnak bulizni.
A felmérésben résztvevő tanulók 42 százaléka mindennap gyakorolja az édes semmittevést.