Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Terjed a madárinfluenza

2004.08.21. 11:28
Az emberre is veszélyes madárinfluenza átterjedt a sertésekre is, így egy gyorsan szaporodó mutáns vírus jöhet létre - állítják kínai tudósok.
Kínai tudósok azt állítják, hogy gyorsan szaporodó madárinfluenza-vírust találtak sertésekben. A hivatalos jelentések szerint több farm állatai is fertőződtek az emberre is rendkívül veszélyes kórral.

Az idén több mint húsz ember halt bele a vírus okozta betegségbe, és kétszáz-millió szárnyast fertőzött meg a kór - tudósít a BBC Online.

A WHO szerint azért veszélyes, hogy a kórokozó átterjedt a sertésekre, mert az állatok a szárnyasokra és az emberre veszélyes vírust is magukban hordják. A kettő pedig könnyen mutálódhat, és átterjedhet az emberre.

Csen Hualan kínai tudós beszélt először a veszélyről. Tájékoztatása szerint először 2003-ban fedezték fel a madárinfluenzát sertéseken Kína déli tartományaiban, majd 2004-ben "más helyeken is".

Még vizsgálódnak

A Világegészségügyi Szervezet szóvivője az AFP hírügynökségnek elmondta, régóta figyelmeztetnek erre, így nem érte őket meglepetésként a hír. A szervezetnek több részletre van szüksége ahhoz, hogy konkrét intézkedéseket hozzon. Még az sem világos, hogy a sertések megfertőződtek a vírussal, vagy csak találtak bennük kórokozót.

A sertések ugyanis evés közben kaphatják meg a kórt, a földről eszik meg a fertőzött ételeket. Egy korábbi esetben Vietnámból jelentettek fertőzéseket, de később kiderült, hogy valóban találtak a sertésekben vírust, de azok nem fertőződtek meg vele.

A madárinfluenza azonban még mindig szedi áldozatait Ázsiában. Az év elején összesen 27 halálos esetet jelentettek Vietnámból és Thaiföldről. Ebben a hónapban további három ember halt meg Vietnámban. Legutóbb Malajziában fertőződtek meg emberek.