Judit
2 °C
7 °C

Az angol fogorvosok nem altathatnak

2000.07.25. 14:24
Az angol fogorvosok 2002-től nem altathatják betegeiket, csak ha kórházban vagy speciálisan erre a célra felszerelt fogorvosi rendelőben dolgoznak. A határozatot azért hozták, mert három év alatt nyolcan - közülük öt gyermek- haltak meg, miután fogorvosaik elaltatták. Magyarországon a fogorvosi altatást nem tiltják, de az általános gyakorlat szerint a fogorvos csak szakképzett altatóorvos jelenlétében kezd neki a műtétnek.
Nagy Britanniában 1996 és 1999 között nyolc ember halt meg, miután fogorvosa elaltatta, és nem tudta felébreszteni. Az áldozatok közül öten gyermekek voltak. Az angol határozat a páciensek biztonságérzetét növeli.

Altatni csak kórházban vagy szakrendelőben lehet

A tiltás gyakorlati alkalmazása előtt szigorúan szabályozni szeretnék azokat a fogorvosi beavatkozásokat, amelyeknél engedélyeztetni lehet majd az általános altatást. Ezeket nyilvántartásba fogják venni, és a rendelők csak akkor kapnak engedélyt ilyen műtétekre, ha megfelelően képzett személyzettel és felszereléssel rendelkeznek.

Az Általános Fogorvosi Tanács már két évvel megelőzte a határozatot, miután tagjainak azt ajánlotta, hagyjanak fel az altatással az általános orvosi gyakorlat keretében. Az Angol Fogorvosi Szövetség üdvözölte a határozatot, de közölték: alternatívák kidolgozására lenne szükséges, hiszen sok páciens azért igényli az általános altatást mert fél a fogorvostól. Egy angol felmérés szerint a megkérdezettek 25 százaléka, tehát minden negyedik ember nem mer a fogorvoshoz járni, mert fél.

Magyar fogorvos csak saját felelősségére altathat

A betegnek Magyarországon jogában áll altatást igényelni, ha fél a beavatkozástól. Az altatást általános kivizsgálásnak kell megelőznie, hiszen ki kell deríteni, hogy mikor lehet veszélyes az altatás.

Magyarországon az altatást igénylő fogorvosi beavatkozás általános gyakorlata szerint a fogorvos szakképzett altatóorvost hív a műtéthez- nyilatkozta az Indexnek Németh Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szájsebészeti és Fogorvosi Klinika adjunktusa. A törvény azonban nem tiltja meg a fogorvosnak - vagy bármilyen más, altatói szakképzettség nélküli orvosnak -, hogy egyedül altasson.

Az altatószereknek létezik egy egyszerű, vénába injekciózható változata, azt bárki be tudja adni, ha viszont a beteg ébresztésre szorul, az nagyobb szakértelmet igényel. A fogorvosnak általában altatásra nincs felelősségbiztosítása, ezért ha úgy dönt, hogy szakorvos nélkül elaltatja betegét, azt saját felelősségére teszi.

Tragikus kimenetelű esetekben - amire Magyarországon az ÁNTSZ és az ORFK tudomása szerint egyelőre nincs példa - az orvos ellen rendőrségi vizsgálat indulhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?