Az angol fogorvosok nem altathatnak

2000.07.25. 14:24
Az angol fogorvosok 2002-től nem altathatják betegeiket, csak ha kórházban vagy speciálisan erre a célra felszerelt fogorvosi rendelőben dolgoznak. A határozatot azért hozták, mert három év alatt nyolcan - közülük öt gyermek- haltak meg, miután fogorvosaik elaltatták. Magyarországon a fogorvosi altatást nem tiltják, de az általános gyakorlat szerint a fogorvos csak szakképzett altatóorvos jelenlétében kezd neki a műtétnek.
Nagy Britanniában 1996 és 1999 között nyolc ember halt meg, miután fogorvosa elaltatta, és nem tudta felébreszteni. Az áldozatok közül öten gyermekek voltak. Az angol határozat a páciensek biztonságérzetét növeli.

Altatni csak kórházban vagy szakrendelőben lehet

A tiltás gyakorlati alkalmazása előtt szigorúan szabályozni szeretnék azokat a fogorvosi beavatkozásokat, amelyeknél engedélyeztetni lehet majd az általános altatást. Ezeket nyilvántartásba fogják venni, és a rendelők csak akkor kapnak engedélyt ilyen műtétekre, ha megfelelően képzett személyzettel és felszereléssel rendelkeznek.

Az Általános Fogorvosi Tanács már két évvel megelőzte a határozatot, miután tagjainak azt ajánlotta, hagyjanak fel az altatással az általános orvosi gyakorlat keretében. Az Angol Fogorvosi Szövetség üdvözölte a határozatot, de közölték: alternatívák kidolgozására lenne szükséges, hiszen sok páciens azért igényli az általános altatást mert fél a fogorvostól. Egy angol felmérés szerint a megkérdezettek 25 százaléka, tehát minden negyedik ember nem mer a fogorvoshoz járni, mert fél.

Magyar fogorvos csak saját felelősségére altathat

A betegnek Magyarországon jogában áll altatást igényelni, ha fél a beavatkozástól. Az altatást általános kivizsgálásnak kell megelőznie, hiszen ki kell deríteni, hogy mikor lehet veszélyes az altatás.

Magyarországon az altatást igénylő fogorvosi beavatkozás általános gyakorlata szerint a fogorvos szakképzett altatóorvost hív a műtéthez- nyilatkozta az Indexnek Németh Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szájsebészeti és Fogorvosi Klinika adjunktusa. A törvény azonban nem tiltja meg a fogorvosnak - vagy bármilyen más, altatói szakképzettség nélküli orvosnak -, hogy egyedül altasson.

Az altatószereknek létezik egy egyszerű, vénába injekciózható változata, azt bárki be tudja adni, ha viszont a beteg ébresztésre szorul, az nagyobb szakértelmet igényel. A fogorvosnak általában altatásra nincs felelősségbiztosítása, ezért ha úgy dönt, hogy szakorvos nélkül elaltatja betegét, azt saját felelősségére teszi.

Tragikus kimenetelű esetekben - amire Magyarországon az ÁNTSZ és az ORFK tudomása szerint egyelőre nincs példa - az orvos ellen rendőrségi vizsgálat indulhat.