Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Kisebb károkat okozott nálunk a kárpátaljai földrengés

2006.11.23. 14:07
Több helyen érzékeltek földmozgást csütörtökön reggel Sárospatak környékén. Főként a nagyobb épületekben lehetett érezni, hogy megmozdult a föld. A földrengés epicentruma Ukrajnában volt.

Sárospatak környékéről több helyről jelentették, hogy csütörtökön reggel elsősorban a nagyobb épületekben érezték a föld mozgását - közölte Kohánka István, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezető-helyettese.

A Havaria Press szerint a rezgéseket elsősorban a beregi, szatmári területeken lehetett erősen érezni, de érezhető volt Nyíregyházán is. A lakásokban csillárok, tárgyak mozdultak meg. Előre nem jelezhető, de fel kell készülni újabb rezgésekre, utórezgésekre is. Jelentősebb károkról nem érkeztek bejelentések sem Borsodból, sem Szabolcsból.

Az első információk alapján kismértékű, az észlelés határán lévő földrengés volt - mondta Kohánka István.

Rengett Kárpátalja

Késő délelőtt már azt is tudni lehetett, hogy az ukrán határ túloldalán, Nagymuzsaly közelében volt a reggeli földrengés epicentruma. Az MTI értesülése szerint a földrengés a Richter-skála szerint 4,2 erősségű volt. A rendkívüli helyzetek kárpátaljai megyei főosztályának jelentése szerint a földrengés epicentruma a Beregszásztól néhány kilométerre fekvő Muzsaly község alatt volt 3,5 kilométer mélységben. Előzetes adatok szerint a településen hét épület falaiban keletkeztek repedések.

A közeli Beregszászon kisebb pánik tört ki, a rengések idején kiürítették az iskolákat, hivatalokat, több tanintézetből hazaküldték a tanulókat, az emberek a lakóházakból az utcákra mentek. A város több pontján kitörtek az épületek ablakai, kémények rongálódtak meg, megrepedezett a vakolat. Károk keletkeztek a beregszászi magyar gimnázium épületének falaiban. Kisebb épületkárokról számoltak be a Beregszász környéki Nagybereg és Remete községből, valamint a szomszédos ilosvai járási Szilcéről.

A csütörtöki földrengést a lakosság Kárpátalja megye egész területén érzékelte, kivéve Ungvárt, Rahót és Volócot. Kárpátalján az utóbbi másfél hónap során három földmozgást észleltek, közülük a mostani volt a legerősebb.

Kisebb károk a magyar oldalon is

Csütörtök reggel Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településéről is jelezték, hogy 8 óra 10 perc körül megmozdult a föld. A félperces rezgés következtében megmozdultak a berendezési tárgyak, rezegtek a vitrinek. A földmozgást erős morajlás előzte meg. Tiszakóród, Tiszacsécse és Milota községek iskoláiból hazaküldték a gyerekeket.

Kisebb károkat okozott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a földrengés. Az ukrán határhoz közeli beregi és szatmári körzet több településéről érkezett kárbejelentés, épületek falai repedtek meg a földmozgás következtében. Tiszakóród, Milota és Beregsurány településeken több építmény falán is észleltek repedéseket, a katasztrófavédelmi szervezet megkezdte a károk felmérését.

A katasztrófavédelem szakemberei figyelik az esetleges további földmozgásokat. A polgármesterek saját hatáskörükben több településen, az újabb riadalom elkerülése érdekében iskolai szünet rendeltek el mára, a reggeli földrengés után.

Az 1-2-es erősségű földmozgás csak műszerrel érzékelhető, ilyen évente 500 ezer történik a Földön. A Richter-skála szerinti 3-4-es erősségű rengés leginkább az epicentrumban érezhető, ilyenkor szoktak kilengeni a csillárok. Az 5-6-os errősségnél szoktak kisebb károk keletkezni, például megrepednek a falak.

Az eddigi legnagyobb magyarországi földrengés epicentruma Berhidán volt. 1985. augusztus 15-én a Richter-skála szerinti 5,2 erősségű rengést érzékeltek. A településen szinte minden ház megrongálódott, 402 lakást kellett teljesen újjáépíteni.