Gerzson
-3 °C
3 °C

Újabb kínai város maradt víz nélkül

2005.12.01. 06:43
A Szungarin úszó szennyeződés miatt újabb kínai városban állították le a vízellátást. Becslések szerint 100 tonnányi benzol, nitrobenzol és egyéb mérgező anyag került a folyóba.
Újabb városban, az északkelet-kínai Jilanban (Yilan) állították le a vízszolgáltatást szerdán a Szungari (Songhua) folyón úszó benzolszennyeződés miatt.

A kommunista párt tagjai ajtóról ajtóra járva osztották a palackos vizet, demonstrálva, hogy Kína vezetői gondoskodnak a népről.

Közép-európai idő szerint szerda este 26 ezer ember otthonában állt le a vízszolgáltatás Jilan elővárosaiban a mérgező szennyeződés közeledtével - közölte a regionális közigazgatási hivatal alkalmazottja, aki szerint az intézkedés várhatóan három napig lesz érvényben.

A kormány közlése szerint maga a mintegy 110 ezer lakosú Jilan város nincs veszélyben, mivel a vizet kutakból nyerik, nem a folyóból.

A szennyeződés azután ért a térségbe, hogy egy nappal korábban Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartomány közigazgatási székhelyén, Harbinban (Harbin) biztonságosnak minősítették a csapvizet. A Szungari partján fekvő több millió lakosú nagyvárosban a szennyeződés miatt öt napon át szünetelt a vezetékes vízszolgáltatás.

Kínai hivatalos becslések szerint 100 tonnányi benzol, nitrobenzol és egyéb mérgező anyag került az Amurba ömlő Szungari folyóba azután, hogy november 13-án robbanás történt egy vegyi gyárban Csilin (Jilin) tartományban.