József, Bánk
-7 °C
0 °C

A britek Beckhamet látnák legszívesebben a fonton

2003.07.31. 11:30
A britek több mint egyharmada David Beckham képmását látná legszívesebben a bankjegyeken, míg Winston Churchill a második helyre szorult. Az emberek szerint a jelenlegi bankjegyeken szereplőket szinte már senki sem ismeri, ezért változásokra van szükség.
Hamarosan kivonják a forgalomból a Charles Dickens képmásával díszített tízfontosokat Nagy-Britanniában. Az új bankókon Charles Darwin látható, ám felmérések szerint a britek korántsem elégedettek a bankjegyeiken látható képekkel. A Virgin Money megbízásából készített felmérés szerint minden negyedik brit úgy gondolja, hogy a fonton látható személyek mára jelentéktelenné váltak. Az emberek például Edward Elgar zeneszerző, a társadalmi reformokat sürgető Elizabeth Fry és a Bank of England első elnökének képmása helyett inkább hősök és jelenlegi hírességek arcképét látnák pénzükön.

Beckham vezet

A felmérés szerint arra a kérdésre, hogy kit látnának a legszívesebben a fonton, a britek 37 százaléka David Beckham nevét említette elsőként. Sir Winston Churchill egykori miniszterelnök 29 százaléknak jutott eszébe először, míg 21 százalékuk a tragikus körülmények között elhunyt Diana walesi hercegnőre voksolt. Őket William Sakespeare követi 13 százalékkal, majd kissé lemaradva Catherine Zeta Jones színésznő és Robbie Williams 8 százalékkal szerepel még a listán.

Teréz anya a második

Az MSN Money bankjegyekre bontott felmérése is arra a következtetésre jutott, hogy az emberek korunk hírességeire kíváncsiak. Az ötfontoson Kylie Minogue énekesnőt a britek 30 százaléka látná szívesen, míg Teréz anyát 26 százalékuk. A tízfontoson a megkérdezettek közel egyharmada Eric Moricombe tévés műsorvezetőt látná a legszívesebben, ám 26 százalékuk az olimpiai aranyérmes evezős Steve Redgrave-re szavazna. Egyötödük J.K. Rowling írónőt, a Harry Potter kötetek szerzőjét tartaná a legjobb választásnak, jelentette az Ananova.

Blair semmiképpen

A húszfontos esetében a színész Sean Connery biztos befutó lenne a maga 57 százalékával, szemben a második helyezett Bob Geldof zenész 22 százalékával. Az ötvenfontoson azonban Beckham a második helyre szorul a maga 34 százalékával a természettudós David Attenborough 35 százalékával szemben. Tony Blair miniszterelnök volt a legkevésbé népszerű, róla a megkérdezettek 16 százaléka úgy nyilatkozott: semmilyen körülmények között nem szeretnék a fonton látni képmását.