Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pedofilnak hitték a Népszava fotósát

2006.07.31. 07:32
Bilincsbe verve vitték el a Zamárdi strandról Kertész Gábort, a Népszava fotósát még szombaton, írta a Népszava. A fotós a nyári hőséget illusztrálandó készített fényképeket, néhány szülő félreértette a helyzetet és rendőrt hívott, mondván meztelen gyermekeiket fotózzák. A fényképész csak a rendőrségen tisztázhatta magát.

Újabb fotóst ért rendőri atrocitás: Kertész Gábort, a Népszava fotóriporterét a Zamárdi strandról állították elő, írja az érintett napilap. A fényképész az újság balatoni riportjához készített illusztrációkat, majd a munka végeztével maga is lepihent a strandon. A Népszava beszámolója szerint ekkor lépett Kertészhez két rendőr, és anélkül, hogy tisztázhatta volna magát, bilincsbe verve elvezették.

Nem tisztázhatta magát

Később kiderült, hogy két szülő hívott rendőröket, mert nehezményezték, hogy a fotós fényképezi a meztelenül strandoló gyerekeiket, amiért pedofilnak nézték. A Népszava cikke szerint Kertésznek nem volt esélye arra, hogy a helyszínen tisztázza magát, hiszen amikor felkelt matracáról megbilincselték, így nem mutathatta meg a fényképeket, amelyekből kiderülhetett volna a tévedés.

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a Népszavának úgy nyilatkozott: két lengyel és két német édesanya (mindketten magyar származásúak) jelentették a járőröknek, hogy valaki fényképezi a meztelenül fürdő gyermekeiket, és felszólításuk ellenére sem hagyja abba. A szóvivő szerint a rendőrök felszólították a fotóst, hogy igazolja magát, aki ezt nem tette meg és "passzív ellenállást mutatott"; ezért kellett megbilincselni.

A Népszava felejelent

A rendőrség tájékoztatása szerint csak "elszámoltatás" történt, mivel a gyanúsításhoz megalapozott gyanúra lett volna szükség. "Mivel bizonyítást nyert, hogy a balatoni felvételek egyike sem pornográf jellegű, ezért a fotóst elengedték, kapott egy igazolást, panasszal nem élt" - mondta a Népszavának a szóvivő. A Somogy megyei rendőrség szóvivője hétfőn délelőtt az MTI érdeklődésére elmondta: a megyei főkapitány soron kívüli vizsgálatot rendelt el az eset kivizsgálására. "Ennek eredményéről a lehető legrövidebb időn belül tájékoztatjuk a közvéleményt" - tette hozzá Bíró Gábor.

A lap az eset miatt a MÚOSZ-hoz fordult, valamint az illetékes ombudsmant is tájékoztatták, és feljelentést is tettek. Néhány hónapja a Magyar Nemzet fotósát érte inzultus. Az Újpest-Fehérvár mérkőzése után a rendőrök megüttötték Éberling Andrást, aki a rendőrök és a feldühödött szurkolók összecsapását igyekezett dokumentálni. A segítségére siető fotóst is inzultálták a rendőrök. Bár az ügyben feljelentést tettek, egyelőre még gyanúsítottja sincs a nyomozásnak.