Sára, Márió
2 °C
6 °C

Garamvölgyi: A rendőrnek is vannak személyiségi jogai

2006.06.06. 15:06
Az újságírók közterületen minden további nélkül tudósíthatnak az eseményekről. Ennek egy korlátja lehet, ha a rendőrség ott előre korlátozta az embereknek a mozgását, például kordonnal, ami mögé a sajtó munkatársa sem mehet. Ezt Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa nyilatkozta a szombati incidenssel kapcsolatban. A Magyar Nemzet és a Blikk fotóriportereinek bántalmazását egyelőre nem ítélték el a rendőrség illetékesei.

A rendőri intézkedés fényképezése teljesen szabályos, kivéve ha bizonyos rendőri jelenlét helyszínére eleve nem engedik az újságírókat, mondta Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese kedden az MTI-nek. "A sajtószabadság azt tartalmazza, hogy a sajtó munkatársai közterületen, az eseményekről minden további nélkül tudósíthatnak. Ennek az az egy korlátja van, hogyha a rendőrség ott előre korlátozta az embereknek a mozgását, például felhúzott egy kordont, akkor amögé a sajtó munkatársa sem mehet" - közölte Takács Albert.

Az ombudsmant amiatt nyilatkozott, hogy szombaton a fővárosban több helyen is randalíroztak szurkolók az Újpest-Fehérvár labdarugó-mérkőzés után. A Magyar Nemzet eseményt fotózó munkatársát a rendőrök tomfával mellkason ütötték, majd kicsavarták a kezét, a segítségére siető társát pedig gázspray-vel fújták le. A megütött fotós feljelentést tett a BRFK-nál. Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére kedden délután csak annyit közölt, a fotós feljelentését továbbították az illetékes ügyészségre. A rendőrségi szóvivő szerint a garázdaság, hivatalos szerv elleni erőszak és rendzavarás miatt indított eljárás tovább folyik, az ügyészség szabadlábra helyezte az előállítottakat.

Főszabály

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az MTI-nek azt mondta, a sajtó képviselője nem sértheti a személyiségi jogokat. Az adatvédelmi törvény alapján a közfeladatot ellátó szerveknek a feladat- és hatáskörében eljáró személy feladatkörével összefüggő személyes adata (például neve, rendfokozata) közérdekből nyilvános adat, nem nyilvános adat azonban az arcképe. Ilyen vonatkozásban tehát a személyes adatok védelméhez fűződő jog nem sérült az újságírók tudósításával kapcsolatban. Önmagában véve a rendőrség akciója nyilvánvalóan nem képezhet olyan adatot, amiről a sajtó ne számolhatna be, tette hozzá Péterfalvi.

Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: "főszabályként azt mondom, közterületen a rendőri intézkedés nyilvános, tehát az állampolgároknak joguk van megtudni, hogy a rendőr hogyan intézkedik, milyen jogszabályok alapján és hogyan jár el. Azonban a rendőrnek is vannak személyiségi jogai, ezért őt felismerhetően a híradásokban megjeleníteni nem lehet". A szóvivő hozzátette, az elmúlt időszakban több olyan pert is nyertek a rendőrök, ahol a bíróság ugyanerre a következtetésre jutott.

"Semmi dolga egy fotósnak ott, ahol rendőrök próbálnak megfékezni dühös szurkolókat" - mondta Lapid Lajos dandártábornok, a BRFK közbiztonsági főkapitányhelyettese kedden reggel az Napkeltében. Lapid szerint egyelőre nem kell bocsánatot kérnie a rendőrségnek amiatt, hogy kollégái hivatásos fotósokat bántalmaztak. "Egy ilyen veszélyes területen nem lehet ott, akinek ott nincs dolga. Kockázatot vállal, aki mégis odamegy, és a rendőrség nem tudja garantálni a biztonságát" - mondta Lapid Lajos a tévében. Bánó András riporter szerint napokkal a történtek után az lenne a minimum, hogy a rendőrség bocsánatot kér a megvert fotósoktól. Lapid szerint előbb jól meg kell vizsgálni az esetet. Hozzátette, az utcán intézkedő kollégái "nem automaták, hanem emberből vannak".

Elfogadhatatlan érvelés

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elítéli a Magyar Nemzet és a Blikk fotóriportere ellen elkövetett rendőri atrocitást, és a rendőrség vezetőitől hatásos intézkedést vár hasonló esetek megelőzése érdekében, írja a MÚOSZ keddi közleménye.

A MÚOSZ emlékeztet arra, hogy korábbi, hasonló esetek után már többször kezdeményezte, hogy a rendőrség vezetői előzzék meg a munkájukat végző újságírókat visszatérően érő durva rendőri fellépéseket. "Jelen esetben még az a különben is elfogadhatatlan érvelés sem lehet hivatkozási alap, miszerint a bántalmazott kollégákról a rendőrök nem tudták, hogy újságírók, hiszen még utasították is a Magyar Nemzet riporterét, hogy szerintük miről kellene felvételt készítenie." A történtek miatt a Fidesz is vizsgálatot akar, a párt keddi közleményében felszólítja a belügyminisztert, illetve az igazságügyi és rendészeti miniszter-jelöltet, hogy "haladéktalanul vizsgálják ki az ügyet, és gondoskodjanak arról, hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elő".