Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Az AZF sakkban tartja a francia államot

2004.03.05. 17:00
Az ötmillió eurós váltságdíjat állítólag speciális radarrendszerrel felszerelt repülőgéppel szállították. A vasúti közlekedésben továbbra is érvényben van a rendkívüli készültség.
Speciális Boeing légvédelmi repülőgéppel (úgynevezett AWACS felderítő radarrendszerrel felszerelt) biztosított fedezetet a francia védelmi minisztérium a titkosszolgálat helikopterének, amely március 1-jén az államot zsaroló ismeretlen AZF csoport által megjelölt mezei randevú helyszínére indult a követelt ötmillió euróval (1,3 milliárd forint) - adta hírül pénteken a Libération. A csoport azzal fenyegetőzött, hogy ha nem kapja meg a pénzt, működésbe hozza az ország vasútvonalai mentén 10 ponton elhelyezett, távirányítással működő pokolgépeit.

Méterről méterre

A biztonsági szakértők elemzése szerint az államhatalomhoz kihívást intéző, hierarchikus felépítésben működő elszánt terroristahálózattal szemben valószínűbb az a feltételezés, hogy a francia bűnüldözőkkel bújócskát játszó titokzatos AZF csoport valójában nem több egy alkalmi szerencsevadászokból összeverődött, néhány tagú társulásnál, amely hatékony zsarolási koncepcióval operál a milliós zsákmány megkaparintása céljából. A csoport hétfő óta nem hallat magától.

A példátlan veszélyről szóló információ kipattanása után az SNCF (a francia államvasutak) 10 ezer alkalmazottját mozgósította, akik másfél nap alatt átkutatták a 32500 kilométeres vasúthálózat minden méterét, anélkül, hogy bombára, vagy a legkisebb gyanús nyomra bukkantak volna. Az imponáló gyorsaságú országos ellenőrzés után nincs kétség afelől, hogy nem fenyegeti reális veszély a vasúti közlekedést. A rendkívüli készültség ennek dacára továbbra is érvényben van, bár a terrorista támadás elhárítását célzó átlagos biztonsági intézkedéseket nem szigorították.

Otthon vannak a bombakészítésben

Az AZF először december közepén küldött levelet a belügyminisztériumhoz, sőt üzenetükkel az Élysée palotát, az elnöki hivatalt is célba vették. Azóta néhány ízben telefonon jelentkeztek. Február 24-én, 25-én, majd március 1-jén a Párizst körülölelő Ile-de-Franc régióból hívták fel telefonon a belügyet, valamennyi hívás igen rövid volt, s mindig egy női hang tolmácsolta a követeléseket. A második pár perces üzenetváltásba pillanatokra egy férfi is bekapcsolódott - ebből annyi következik, hogy a zsarolók legalább ketten vannak.

A kockázat komolyságának érzékeltetésére az obskurus zsarolók tudomására hozták a belügyminisztériumnak, hogy egy Limoges közeli viadukt sínpárja alatt elrejtettek egy mintapéldányt. A helyszínre kivonult terroristaelhárító egység február 21-én meg is találta a két és fél kilós, bonyolult (de lebénított) gyújtószerkezettel ellátott, nitrát és gázolaj keverékből készített robbanószerkezetet. A házi készítésű eszköz a kipróbáláskor könnyedén szétvetette a kiválasztott vasúti sínpárt, a detonáció ereje 25 méter magasságba repítette fel a vasdarabokat. A február 21-i bombalelet bizonyíték arra, hogy otthonosan mozognak a pokolgépgyártás terepén, de ez indítékaikat nem tereli feltétlenül politikai síkra.

Dominique Perben igazságügy-miniszter csütörtökön azt mondta, hogy benyomása szerint szimpla pénzéhségre utaló züllöttség és aljasság esetéről van szó. E kiindulópontot egyelőre semmi nem cáfolja, de felmerült az a hipotézis, hogy az ügy szereplőit valamiféle személyes bosszúvágy motiválja. A bűnüldözők továbbra is nagy erőkkel keresik a titokzatos zsarolókat: 600 szakembert állítottak az ügyre.

A cseh kapcsolat

Felvette a kapcsolatot egymással a francia és a cseh rendőrség az "AZF-csoport" ügyében, mert a rejtélyes francia csoport sokban hasonlít arra a zsarolóra, aki 2003-ban tartotta rettegésben Csehországot. Mint ismert, 2003 márciusában működőképes robbanószerkezetet találtak Olomouc város vasúti hídjánál. Nem sokkal később a helyi hatóságok megállapították, hogy a pokolgépet egy zsaroló helyezte el.

Később az ismeretlen azzal fenyegetőzött, hogy a 100 ezer lakosú városban több helyen fog robbantani. A rendőrség elfogadta feltételeit, és a környék 25 pontján helyezett el összesen 320 ezer eurónak megfelelő összeget. De a pénzt senki sem gyűjtötte össze, és azóta a zsaroló sem jelentkezett.