Gerzson
-3 °C
2 °C

Tízezer-ötszáz dollárt ér a Frankenstein nevű tumor

2005.01.12. 12:04
"Sziasztok, ma egy »Franknek pusztulnia kell« feliratú, autóra ragasztható matricát bocsátok árverésre. Franknek hívják a kisfiam fejében lévő agydaganatot. Azért nevezte el így, mert ez segített neki legyőzni a ráktól való félelmét" - írja egy kilencéves beteg kisfiú édesanyja az eBayen. Mostanra több mint tízezer dollár gyűlt össze a beavatkozásra, amellyel megvizsgálhatják a David Dingman-Grover fejében nőtt, Frankenstein nevű tumort.

Megvakult, nem tudott lábra állni és enni egy kilencéves virginiai kisfiú két héttel azután, hogy 2003-ban egy grapefruit nagyságú, ritka daganatot diagnosztizáltak nála, adta hírül a CNN. David Dingman-Grover a Frankenstein névre keresztelte a tumort, mert így jobban meg tud birkózni a rhabdomyosarcoma nevű betegség gondolatával. "Franknek pusztulnia kell" - mondta ki a jelszót, és szülei még egy matricát is készíttettek ezzel a mondattal.

Szövetmintavételre gyűjt

A kemoterápia hatására a kezdetben óriási tumor mérete csökkent, és elmúltak a szörnyű tünetek is, de nem tudni, hogy a daganat még mindig rosszindulatú sejtburjánzásnak tekinthető-e. A tumor helye és mérete miatt lehetetlen volt a műtét, és a szövetmintavétel is kockázatosnak látszott, mivel egy fontos artéria éppen a daganaton keresztül fut. A beavatkozást gyakorlatilag a fiú arcának eltávolításával végezhetnék csak el.

Az anya azonban felfedezett egy még nem bejáratott biopsziás eljárást, amely kisebb rizikóval járna, viszont csak öt orvos képes elvégezni Amerikában, és a beavatkozás igen drága. Itt a kisfiú orrán keresztül végeznék el a mintavételt.

A "Frank Must Die"-feliratú matricákat tehát az anya árverésre bocsátotta az eBayen, és az 1 centről induló licit január 5-e óta elérte a 10 500 dolláros határt. Az anya úgy gondolta, ha valakinek több tízezer dollárt megért egy szűzmáriás pirítós, akkor az ő matricájukért is elegendő pénz folyhat be.

Szabályellenes licit

Az első matricaárverést az eBay lezáratta múlt szerdán, mivel számos szabálysértést észlelt. Hani Durzy szóvivő szerint az árverezők nem reklámozhatják, hogy a pénzt egy bizonyos célra fordítják. A szülők így még aznap módosították a kiírást, és remélik, hogy így nemcsak a rák veszélyeire, hanem fiuk kiválóságára is felhívják a figyelmet.