Ágnes
-1 °C
2 °C

Moszkva megfagyott

2006.01.18. 09:54
Rekordközeli hidegben maradhatnak áram nélkül a moszkvaiak. Szerdára -37 fokos hideget jósolnak a meteorológusok, a városi vezetés pedig önkorlátozásra szólította a nagyfogyasztókat.

Áramkorlátozásokkal és egyéb energiatakarékossági intézkedésekkel kellett reagálnia a moszkvai hatóságoknak a várost sújtó hidegre. Kedden -22 fokot mértek, de szerdára már -37 fokot jósolnak a meteorológusok. A városi hidegrekord -42,1 fok, ezt 1940-ben mérték.

A hideg hatalmas fennakadásokat okozott a városban, írja a Guardian. Négyszázezer moszkvai autós nem tudott útra kellni, mert járműveik egyszerűen nem indultak be a hidegben. Emiatt a tömegközlekedésben elviselhetetlen lett a torlódás.

A hideg miatt ráadásul energiatakarékossági intézkedéseket is be kellett vezetni a világ második legnagyobb olaj- és legnagyobb földgázexportőr országában. Az áramellátás akadozott, a városi tanács több nagyfogyasztót is önkéntes korlátozásra kért.

A Vedomoszti című gazdasági napilapnál például a számítógépek kivételével minden elektromos berendezést kikapcsoltak. "Olyan a szerkesztőség, mintha egy zenekari koncert zajlana, Csak a művészek vannak megvilágítva" - nyilatkozta a Guardiannak az orosz lap egyik szerkesztője.

A Guardian beszámolója szerint ha Moszkvában nehézségek vannak, szinte elképzelhetetlen, hogy mi lehet az elmaradott régiókban. Ráadásul az évet energetikai zsarolással kezdő országban rekordáremelés várható a gáz- és az árampiacon.

A nagy hideg miatt az Európa jelentős részét ellátó Gazprom csökkentette a Magyarországra irányuló gázszállítást. Ábrahám Gergely, a gazdasági miniszter szóvivője szerint az orosz lépés nem okoz krízishelyzetet a magyarországi gázellátásban. Tájékoztatása szerint a magyar-ukrán határon a gázvezetékben a nyomás szerdán délelőtt 20 százalékkal volt alacsonyabb a szokásos szintnél.