Fűvel tépni bajos

2000.03.21. 13:33
Újabb kutatási eredmények a marihuána-fogyasztást illetően. Orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a füves cigi komoly fizikai károkat is okoz. A tudósok tüdőtágulással fenyegetnek, az ellentábor a rákos betegségek kezelésére hivatkozik.

Károsabb, mint a dohány
Angol tudósok szerint napi három füves cigaretta felér egy egész doboz hagyományos cigivel. A tudósok szerint csak tévhit az, hogy a marihuánás cigi nem károsítja jelentősen az egészséget, legalábbis fizikai szempontból nem. A tanulmányból kiderül, hogy a tüdő sokkal inkább károsodik egy-egy bódító hatású szívástól, mint a közönséges dohánytól. Ez többek között azért is van, mert a fűszívók nem használnak füstszűrőt, így tüdejükbe több korom jut, valamint a jobb hatás kedvéért a füstöt mélyebben kell leszívni, és tovább kell benntartani, mint a hagyományos cigarettánál.

Angol tudósok több héten keresztül figyeltek meg négy fűfogyasztót, és ennek tapasztalatait közölték most. A tudósok megállapítása szerint a rendszeres fűszívás tüdőtágulást okoz, amely halálos kimenetelű is lehet. Ezzel a megállapítással ismét kiújulhat a háborúskodás a cannabis-t legalizálni kívánók, és a konzervatívok között. Az utóbbiak érvei közé tartozik az is, hogy a cannabis növeli egy szívroham esélyét.

Halálos kimenetelű is lehet
Ezzel szemben a spanglipártiak is hangoztatják a saját tudományos eredményeiket. Patkányokon végrehajtott kísérletek bizonysága szerint a marihuána akadályozza a rákos daganatok kialakulását. Valamint nem hanyagolandó el az a tény sem, hogy néhány országban, igaz csak próbaképpen, cannabis-szel gyógyítják a sclerosis multiplex-ben szenvedő betegeket.

Egyelőre döntetlenre áll a vita. Az esetleges kedvező hatások ellenére a politikusok nem mernek nyíltan állást foglalni, mivel félnek, hogy esetleg mindkét táborból elvesztik a szavazóikat. Már az is nagy eseménynek számít, hogy egyes kormányok engedélyezték a cannabis kísérleti alkalmazását a gyógyászatban.