Judit
3 °C
7 °C

Fűvel tépni bajos

2000.03.21. 13:33
Újabb kutatási eredmények a marihuána-fogyasztást illetően. Orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a füves cigi komoly fizikai károkat is okoz. A tudósok tüdőtágulással fenyegetnek, az ellentábor a rákos betegségek kezelésére hivatkozik.

Károsabb, mint a dohány
Angol tudósok szerint napi három füves cigaretta felér egy egész doboz hagyományos cigivel. A tudósok szerint csak tévhit az, hogy a marihuánás cigi nem károsítja jelentősen az egészséget, legalábbis fizikai szempontból nem. A tanulmányból kiderül, hogy a tüdő sokkal inkább károsodik egy-egy bódító hatású szívástól, mint a közönséges dohánytól. Ez többek között azért is van, mert a fűszívók nem használnak füstszűrőt, így tüdejükbe több korom jut, valamint a jobb hatás kedvéért a füstöt mélyebben kell leszívni, és tovább kell benntartani, mint a hagyományos cigarettánál.

Angol tudósok több héten keresztül figyeltek meg négy fűfogyasztót, és ennek tapasztalatait közölték most. A tudósok megállapítása szerint a rendszeres fűszívás tüdőtágulást okoz, amely halálos kimenetelű is lehet. Ezzel a megállapítással ismét kiújulhat a háborúskodás a cannabis-t legalizálni kívánók, és a konzervatívok között. Az utóbbiak érvei közé tartozik az is, hogy a cannabis növeli egy szívroham esélyét.

Halálos kimenetelű is lehet
Ezzel szemben a spanglipártiak is hangoztatják a saját tudományos eredményeiket. Patkányokon végrehajtott kísérletek bizonysága szerint a marihuána akadályozza a rákos daganatok kialakulását. Valamint nem hanyagolandó el az a tény sem, hogy néhány országban, igaz csak próbaképpen, cannabis-szel gyógyítják a sclerosis multiplex-ben szenvedő betegeket.

Egyelőre döntetlenre áll a vita. Az esetleges kedvező hatások ellenére a politikusok nem mernek nyíltan állást foglalni, mivel félnek, hogy esetleg mindkét táborból elvesztik a szavazóikat. Már az is nagy eseménynek számít, hogy egyes kormányok engedélyezték a cannabis kísérleti alkalmazását a gyógyászatban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?