Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Három nap, hét halott az ország vizeiben

2001.07.17. 19:30
Az elmúlt napok kánikulájában legalább heten vízbe fulladtak az országban. A Balatonban szombaton lelte halálát egy fiatalember, míg vasárnap a zuglói strand medencéjében egy tizenegy éves fiú vesztette életét. A nagy kánikulát felváltó viharban négy embert kellett kimenteni a magyar tengerből, akik a tiltás ellenére merészkedtek csónakjukkal a vízre.
Egyelőre még nem lehet tudni, pontosan hány áldozatot követelt az elmúlt napok kánikulája, mivel sem a rendőrség, sem a mentőszolgálat nem vezet pontos statisztikát erről. Az Index információi szerint legalább heten fulladtak vízbe.

A holttesteket a tűzoltók emelik ki

A hétvégén a Balatonba és egy fővárosi strand medencéjébe is belefulladtak
A debreceni Hármashegyi-tónál vasárnap egy huszonkilenc éves fiú töltötte szabadidejét barátaival. A több mint tízfős társaság néhány tagja főzni kezdett, amíg a többiek a tó másik oldalán fürödtek. A nagy hőségben némi alkohollal oldották a hangulatot. Az ebédnél vették észre, hogy az egyik hajdúsámsoni fiatalember eltűnt, de csak másnap értesítették a rendőrséget. A holttestet hétfőn késő délután a tűzoltók emelték ki a vízből. A Heves megyei ostorosi tóban szombaton egy huszonhét éves tarnaszentmiklósi fiatalember lelte halálát.

Az elmúlt napokban a fővárosi tűzoltók búvárszolgálatát is többször riasztották. Hétfő délután a cinkotai bányatóban merült el végleg egy férfi, szombat éjszaka a bajai halfesztiválnak volt egy tizenkilenc éves áldozata. Vasárnap egy negyvenhat éves szigetújfalui férfi fulladt a Holt-Dunába, aki az Angyali-szigetről indult fürdőzni. Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője az Indexnek elmondta: a holttestek keresésében, illetve felhozatalában a fővárosi búvárok az ország valamennyi pontján segítenek.

A Balaton és egy fővárosi strand sem kivétel

Egy huszonnyolc éves fiatalember holttestét vasárnap dobta ki a víz a siófoki Aranyparton. A HavariaPress szerint a fiatalember szombaton fulladt a magyar tengerbe. Az Index információi szerint vasárnap a zuglói Pászkál strand medencéjében egy kisgyerek nyelt halálos mennyiségű vizet. Ezt a BRFK sajtóügyeletese is megerősítette, és elmondta, hogy a tizenegy éves fiút eszméletlen állapotban szállították a kórházban, de már nem tudtak rajta segíteni.

A búvárok nem találták meg azt a kisfiút, aki hétfő délben tűnt el a Duna lábatlani szakaszán. Hornyai Béla, a nyergesújfalusi tűzoltóság parancsnoka az Indexnek elmondta: a fiú holttestét valószínűleg elsodorta az ár, így ötórás kutatás után feladták a keresést.

Ismét jön a meleg

A kánikulát felváltó hétfő esti viharban négy embert kellett kimenteni a Balatonból - nyilatkozta az Indexnek Springs József, a balatoni vízirendészet osztályvezető-helyettese. Ők a tiltás ellenére csónakkal, illetve vitorlással merészkedte a vízre. Az erős szél azonban elsodorta a hajójukat, így a rendőrök hozták ki őket a partra. Az Országos Meteorológiai Intézettől az Index megtudta: a Balatonon jelenleg másodfokú viharjelzés érvényes, de szerdától újra itt a meleg, 27-28 fok várható.

Áldozatok a romániai hőségben is
Gyilkos melegről írtak címlapukon a keddi román lapok, mivel a hétvége óta tartó rekkenő kánikulának már öt halálos áldozata van Romániában. A lapok beszámolói szerint két ember Buzauban, két másik Mangaliában, egy pedig Bukarestben halt meg az utcán, mivel szervezetük nem bírta ki a tűző napot. Bár a román tömegtájékoztatás rendre figyelmeztetett és figyelmeztet, hogy miként lehet elkerülni a tartós hőség miatti egészségügyi problémákat - amelyek az idősek, a szívbetegek és a kisgyerekek esetében tragikus következményekkel is járhatnak - a román mentőszolgálat harmadik napja csúcsüzemben dolgozik.

Forrás: MTI