Auguszta
-4 °C
2 °C

Román nemzeti színű járda Kolozsváron

2001.11.08. 11:40
A nemzeti színű oszlopok, padok és terek után most Kolozsvár polgárai nemzeti színű járdán sétálhatnak. Szerdán ugyanis a kolozsvári hatóságok nagy csinnadrattával felavattak egy 4,2 milliárd lejért felújított utcát, a járdára pedig polgármesteri utasításra piros-sárga-kék burkolatköveket helyeztek el.
Kolozsvári pad. Nemzeti színesítési terv forog Funar fejében
Szerdán a városi tanács, a polgármester és a helyi média jelenlétében avatták fel a volt Trefort utcát (jelenleg Victor Babes) Kolozsváron. A hat hónapig tartó munkálatok 4,2 milliárd lejt emésztettek fel (közel 40 millió forint), és az új útburkolaton kívül a csatornarendszer is nemzeti jelleget is kapott. Az út két oldalán lévő járdát piros-sárga-kék burkolatkövekkel díszítették.

A nemzeti színű díszítés Kolozsvár polgármestere, Gheorghe Funar ötlete volt, aki állítólag Kolozsvár testvérvárosában, a dél-koreai Swonban látott hasonlót. A nemzeti színűre festett padok, utcai oszlopok, virágtartók és járdák után a polgármester nem áll meg: szerdai ígérete szerint ezek csak részei egy nagyobb "nemzeti színesítési" tervnek.

Az a tény, hogy Kolozsvár lakosai Románia nemzeti színeit illetik hátsó felükkel, vagy most újabban talpukkal, nem zavarja a polgármestert: szerinte a színkombináció "jóindulatú, nyugtató" hatással van a járókelőkre.