Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Lerágott csontokkal sokkolta a városatyákat Funar

2001.07.05. 10:38
A kolozsvári rendőrség erkölcssértés és rendbontás vádjával újabb nyomozásba kezdett Gheorghe Funar ellen. A polgármester ugyanis júniusban a tanácsosok asztalára húsoktól megtisztított csontokat tett a városi költségvetés tervezete helyett. Funar "modern művészeti kiállításnak" nevezte a csontkollekciót, és azok ellopásával vádolja a rendőrséget.
Csütörtökön a kolozsvári rendőrség újabb bűnteteljárásba kezdett Gheorghe Funar, kolozsvári polgármester ellen. A botrányairól elhíresült városvezetőt erkölcssértéssel és rendbontással gyanúsítják. A polgármester ugyanis rendőrségi előállítása előtt egy nappal, június 21-én a tanácsosokat a városi költségvetési tervezete helyett általa "modern művészeti kiállításnak" tartott produkcióval várta.

A városatyák asztalain hústól megtisztított állati csontok és nemzeti színekre festett fogpiszkálók hevertek. A polgármester így utalt arra az általa sokszor hangoztatott román közmondásra, hogy tanácsosai azért nem mondanak le a városi érdekeltségű cégekben betöltött megbízatásaikról, mert ragaszkodnak a "lerágott csontokhoz".

Funar: 'modern művészti kiállítás volt az egész'
A polgármester és tanácsosok között hónapok óta húzódik az a vita, mely működésképtelenné tette a helyi közigazgatást. Funar azzal érvel, hogy az új helyi közigazgatási törvény alapján a megválasztott helyi képviselők nem tölthetnek be a tanács hatáskörébe tartozó vállalatoknál vezetői posztot, illetve nem ülhetnek azok igazgatóságában.

Ezért a 31 kolozsvári tanácsos közül 16 lemondását követeli a polgármester. Az érintettek ezzel szemben úgy vélekednek, hogy az egyszer már kinevezett képviselők pozícióit nem lehet újból megvizsgálni (és ezzel lemondásra kényszeríteni), erre csak egy újabb választás után van lehetőség.

Ellopták a kiállítást!

A rendőrség elszállíttatta az ominózus csontokat a város tanácsterméből, ezért Funar a "művészeti kiállítás" ellopásával vádolja őket, és feljelentést is tett ellenük. Ha Funart vétkesnek találják a most indított bűntetőeljárásban, három hónap és 2 év közötti börtönbüntetést vagy pénzbírságot kaphat.

A polgármester politikai összeesküvést vél az ügy mögött. "A rendőröknek inkább a megoldatlan esetekkel kellene foglalkozniuk és nem a kortárs művészek kiállításaival. Remélem, az ügyészek mérlegelik a kérdést, és nem indítják el a büntetőeljárást ellenem" - nyilatkozta a kolozsvári sajtónak.

A rendőrparancsnok sem érzi magát biztonságban

Egyébként Funar június 22-i rendőri előállítását azzal bosszulta meg, hogy Teodor Pop Puscas városi rendőrparancsnokot illegális házépítéssel, autóvásárlással vádolta meg. A rendőrparancsnok több ízben úgy nyilatkozott, hogy ő és családja folyton veszélyben érzi magát a polgármester miatt, és, hogy a fanatikus Nagy-Románia párti hívek zaklatják őket.