Béla
13 °C
27 °C

Kolozsváron nem alkalmazható a helyi közigazgatási törvény

2001.05.21. 07:13
Rendkívüli tanácsülésen akarja bejelenteni Kolozsvár polgármestere, Gheorghe Funar, hogy a helyi közigazgatási törvény Kolozsváron nem alkalmazható, mert a magyarok aránya nem haladja meg a 11 százalékot sem. Boros János RMDSZ-es alpolgármester nonszensznek tartja a Funar kezdeményezte helyi népszámlálást. A kolozsvári RMDSZ által folytatott magyarságszámlálás vélhetően decemberre lesz kész.

"Magyarajkú románok" - 11 százalék

Május 23-ra rendkívüli tanácsülést hívott össze Kolozsvár polgármestere, Gheorghe Funar, ahol a tanácsosokat a polgármester arról értesíti: a helyi közigazgatási törvény Kolozsváron nem alkalmazható, hiszen a városban a "magyarajkú románok" aránya nem haladja meg a 11 százalékot. Az ügyben helyi népszavazást szerveznek - mondta a polgármester, akinek elképzelése szerint az abból állna, hogy "magyar nemzetiségű románoknak" kérvényt kellene benyújtaniuk azért, hogy anyanyelvüket használhassák a közigazgatásban.

A már jogerős helyi közigazgatási törvény értelmében, azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot a helyi közigazgatásban, a polgármesteri hivatalokban a kisebbség nyelvét hivatalosan kell használni, illetve kétnyelvű helységnévtáblákat kell kitenni. A törvény szerint a nemzetiségek arányának megállapításakor az 1990-ben végzett népszámlálás eredményeit kell figyelembe venni. A törvény előírásainak nem alkalmazása miatt a polgármester a felelős, és ugyancsak a törvény szerint a prefektus könnyebben függesztheti fel az akadékoskodó polgármestert.

Római népszámlálással számolna Funar

Gheorghe Funar egyébként sajátosan értelmezi a törvény előírásait is. A polgármester szerint a legutolsó 1990-ben végezett népszámlálás csupán tíz évig érvényes. Mivel tavaly nem szerveztek cenzust, a helyhatósági törvény alkalmazásánál akár a rómaiak idejében végzett népszámlálást szeretné alapul venni az ironikus polgármester.

Nonszensz a helyi népszámlálás

Boros János RMDSZ-es alpolgármester az Indexnek adott nyilatkozata szerint egy helyi népszámlálás nonszensz, nincs reális alapja. Az újabb, hiteles és hivatalos népszámlálás jövő év márciusában lesz, ahol az újabb arányok kiderülhetnek - mondta az alpolgármester.

Az RMDSZ decemberre készül el a magyarok összeírásával

Az RMDSZ április végén az egyházak segítségével indított egy saját magyarszámlálást. Bitay Levente a kolozsvári RMDSZ ügyvezető elnöke az Indexnek elmondta, ez év decemberére várhatóan már használható adatokkal rendelkeznek a kolozsvári magyarok számáról. Az ügyvezető elnök ismertette: tagnyilvántartó adatbázisukból indulnak ki, azt összevetik a Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett külhoni állampolgárság támogatására gyűjtött aláírásokkal. Ezek után Frunda György államfőjelölésére összeírt ívekkel hasonlítják össze, de a helyi magyar egyházak adatbázisával is egyeztetik.

Bitay az Indexnek elmondta: a kolozsvári sajtóban arra kérték a magyarokat, hogy a nem RMDSZ tagok és kiskorúak összeírásában segítsék őket. Az ügyvezető elnök szerint a magyarság összeírás a státustörvény alkalmazását könnyíti majd meg, de a jövő év márciusában esedékes népszámlálás esetleges csalásait is kiküszöbölné.