Donát
-4 °C
2 °C

Magyarszámlálás Kolozsváron

2001.04.27. 09:43
Gheorghe Funar, Kolozsvár polgármestere csütörtökön bejelentette: népszámlálást szeretne rendezni Kolozsváron, hogy bebizonyítsa, a polgármesteri hivatalban nem lehet a magyar nyelvet hivatalosan használni. A helyi RMDSZ is saját magyarszámlálást indított el az egyházak segítségével.
Gheorghe Funar, Kolozsvár polgármestere úgy véli, hogy az 1992-es népszámlálás után sok magyar elhagyta már Kolozsvárt, így arányuk az összlakossághoz viszonyítva nem haladja meg a 11 százalékot sem. Így a helyhatósági törvényt - amely 20 százalékos nemzeti kisebbséghez köti az illető kisebbség nyelvének kötelező használatát a hivatalokban, és melyet Ion Iliescu államfő szerdán írt alá - Funar szerint nem lehet alkalmazni.

Legyen helyi népszámlálás!

Funar: Kolozsváron nem lesz hivatalos a magyar nyelv!
A polgármester minél hamarabb helyi népszámlálást szeretne tartani, amiből szerinte világosan látszani fog, hogy a magyar nyelv Kolozsváron nem lehet hivatalos. A polgármester cinikusan megjegyezte, hogy ebből a 11 százalékból egyetlen egy sem fordult hozzá azzal a panasszal, hogy nem ismeri a román nyelvet, mely a polgármester szerint "az egyedüli hivatalos nyelv marad a kolozsvári közigazgatásban".

Az RMDSZ másképp számol

A helyi RMDSZ azonban másképp látja a dolgokat. Ők azt szeretnék, ha a polgármester az eddig érvényes adatokat, az 1992-es népszámlálás eredményeit venné figyelembe. Az akkori számítások szerint Kolozsvár 328.603 lakosából 74.824, azaz 22,8 százalék magyar nemzetiségű volt. A 2000-es szavazáskor közel 40 ezren szavaztak az RMDSZ-re, és mivel a magyarok 50 százalékánál egy kicsit több ment el szavazni, könnyen elképzelhető, hogy több mint 80 ezer magyar él Kolozsváron - számol az RMDSZ.

Az RMDSZ is jól tudja, hogy sok magyar 1992 óta emigrált, de a lakossághoz képest részarányuk nem változott, miután a román anyanyelvűek közül is sokan külföldön keresnek munkát. A csütörtökön Bukarestben ismertetett országos adatok szerint a kivándorlók 90 százaléka román nemzetiségű, 5,5 százalékuk magyar, és 3,1 százalék német.

Funar szerint az RMDSZ törvénytelenül és románellenesen számol

Az RMDSZ azonban nem bízott mindent a véletlen spekulációkra. Két héttel ezelőtt a magyar egyházak segítségével saját magyarszámlálást indítottak el, ennek eredményeit a közeljövőben összesítik. Funar igyekezett az RMDSZ számlálását "törvénytelennek és románellenesnek" bélyegezni, és továbbra is kitartott nézete mellett, hogy Kolozsváron annyi magyar él, ahányan szavazni mentek.