Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Funar bilincsben

2001.06.22. 13:11
Rendőri kísérettel állították elő pénteken a kolozsvári ügyészségre Gheorghe Funar polgármestert, aki ellen a helyi ügyészség hivatali visszaélés vádjával indított eljárást.

Rendőri kísérettel állították elő pénteken a kolozsvári ügyészségre Gheorghe Funar polgármestert, aki ellen a helyi ügyészség hivatali visszaélés vádjával indított eljárást. Kolozsvári beszámolók szerint pénteken délelőtt rohamrendőrök jelentek meg a városházán. A hivatal 10-20 alkalmazottja megpróbálta elállni a rendőrök útját, akik végül arra kényszerültek, hogy rátörjék az irodaajtót a polgármesterre, és bilincsbe verve szállítsák át az ügyészségre.

Funar kétszer mondott nemet az ügyészségnek

A kolozsvári ügyészség felkérésére a rendőrség június elején indított nyomozást. Ennek eredményeként az ügyészek a bűnvádi eljárás megindítása mellett döntöttek. Gheorghe Funart eddig kétszer idézték be kihallgatásra, de a felszólításának nem tett eleget. Az első ok: az ügyészség levelén nem szerepel dátum. A második ok: az idézést nem saját otthonába küldték, hanem a munkahelyének számító polgármesteri hivatalba.

A polgármester szerint az új helyi közigazgatás szerint a megválasztott helyi tanácsosok nem lehetnek a tanács hatáskörébe tartozó vállalatok vezetői vagy vezetőtanácsi tagjai. A polgármester szerint a 31 kolozsvári tanácsosból 16-nak emiatt le kell mondania.

A tanácsosok szerint az egyszer már érvényesített mandátumú képviselőket nem lehet újból megvizsgálni (és ezzel lemondásra kényszeríteni), csupán egy újabb választás után. A polgármester sorozatosan meghiúsította a tanácsosok gyűlését, és így Kolozs megye költségvetésének elfogadását. A helyi prefektus kérésére június 1-jén hivatalból eljárást indítottak a polgármester ellen közérdek ellen elkövetett munkahelyi visszaélés vádjával.

Lerágott csontok az asztalon

Legutóbb csütörtökön kellett volna a polgármesternek a költségvetést a városi tanács elé terjesztenie. A városháza termében összegyűlő tanácsosokat iratok helyett húsuktól letisztított csontok (!) várták, a polgármester így tiltakozott a szerinte törvénytelenül működő tanács ellen.