Sára, Márió
2 °C
6 °C

Gázömlés miatt költöztették ki egy XIII. kerületi utca lakóit

2005.09.09. 21:05
Elcsattant egy nagy nyomású gázcső a XIII. kerületben. A gázömlés miatt ki kellett költöztetni a Frangepán utca környékén lakókat és dolgozókat. A gázkitörést kora délutánra megfékezték, de helyzetet bonyolította, hogy a kiömlött gázzal megtelt a környék csatornarendszere.

Az első híradások szerint markológép vágott át egy nagynyomású gázvezetéket a XIII. kerületi Frangepán utca és Lomb utca kereszteződésénél lévő építkezésen.

Robbanás nem történt, de a kiömlő gáz nagy erővel fröcskölte a földet. Az első pillanatban két emelet magasra feltörő gázt a tűzoltó tizenkét vízsugárral higították. A környező házakban nem volt áram és a lakókat is kiköltöztették, de az éjszakát már mindenki otthon töltheti, és reggelre igyekeznek a háborús övezetre emlékeztető utcákat is rendbe hozni.

Lezárták a környéket

A gázszag miatt egyre nagyobb körben zárták le a környéket péntek délután, mert a gáz ugyan nem mérgező, de a szagosító anyag hányigert keltő. A helyszínen lévő munkatársunk úgy értesült, hogy állítólag többen rosszul is lettek. Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, hogy a gáztól senki nem lett rosszul, azonban két idősebb nőt és egy férfit beültettek a mentőautókba, hogy a kitelepítés idejére orvosi felügyelet kapjanak. A gázömlés következtében végül senki nem sérült meg.

A gázt kora délutánra elzárták, azaz sikerült elhárítani a veszélyhelyzetet.

A gázömlés idejére nem engedték vissza munkahelyeikre a környéken dolgozókat sem. A baleset miatt lezárták a Petneházy, Frangepán, Röppentyű, Lomb, Fáy utcát, illetve a Váci út egy szakaszát. A Róbert Károly körútról nem lehet a Váci útra kanyarodni, a környék forgalma beállt, az elterelések miatt óriási a forgalmi dugó.

Kiemelt riasztás

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője közölte, őket a gázművek riadóztatta, miután két munkásuk dolgozott egy kisebb gázszivárgáson, amit egy markológép okozott. A munkások épp a hiba elhárításán fáradoztak, amikor tőlük pár méterre, egy föld alatt lévő nagynyomású gázcső elcsattant. A két esemény között nagy valószínűséggel van összefüggés.

A gáz hat bar nyomással áramlott ki, feltörte az aszfaltot és kisebb krátert okozott. Nyolcvan tűzoltó kiemelt, hármas fokozattal, 14 járművel érkezett a helyszínre, majd tizenkét vízsugárral hűtötték a csővet és higították a gázt, hogy ne keletkezzen robbanásveszélyes sűrűségű elegy.

A tűzoltóknak egy ipari parkból két irodaházból és egy lakóépületből kellett kimenekíteniük az embereket. A helyzetet tovább bonyolította, hogy a kiömlött gázzal megtelt a környék csatornarendszere, ezért közvetlen robbanásveszély lesz addig, míg el nem oszlik a rendszerben a gáz. Ezért egykilométeres sugarú körben rendőrök cirkálnak és arra kérik a lakosságot, ne dohányozzanak. A tűzoltóság vegyi felderítő csoportja folyamatosan méri a gáz koncentrációját.

Áram sem volt

Körülbelül fél órán át a XIII. kerület nagy részén is szünetelt az áramszolgáltatás azért, hogy a gáz ne robbanjon be.

Mini drámákról számolt be tudósítónk. A környéken tanácstalan külföldiek szomorkodtak, hogy lekésik a buszukat, ha nem juthatnak vissza szálláshelyükre, a környéken parkoló autósok is tanácstalanul toporogtak a rendőrségi kordonokon kívül.

Egész éjjel dolgoznak

Szombat reggelre ismét rend lesz a XIII. kerületi gázömlés környéki közterületeken, nyilatkozta Szegedi Péter.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője az MTI-nek pénteken este elmondta, hogy munkatársaik célgépek és kézi úttisztítók bevonásával egész éjszaka dolgoznak majd azon, hogy eltüntessék a vészhelyzet nyomait. Hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy reggelre tiszták legyenek az utak, illetve, hogy biztosítsák a gyalogosok és a járművek zavartalan közlekedését.